Fejléc


Üdvözöljük a Tiszaújvárosi II.sz. Felnőtt Háziorvosi  Körzet honlapján!

A háziorvos élete és munkássága.   A körzet mindennapjai.   Rendelési idő.   Ki a helyettes?    Mi a sürgősség?   Előjegyzés.   Hogy lehet kicselezni a sorbanállást?   Hogy kerüljem el a szívbetegséget?    A  régi gyógyszereimet akarom. Milyen gyakran járjak szűrővizsgálatokra?

Legfontosabb tudnivalók egy házi.orvosi körzet működéséről.  Orvosi tanácsok. 


  Menü 


A járvánnyal kapcsolatos gyakori kérdések
2020.05.09

Oldalsáv

Látogatószámláló:
free counters
Szavazás a weblapról
Részletekért kilikk a képreIndokolatlanok-e a globális járványügyi szigorítások?

A közösségéi médiákban egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy a COVID-19-el kapcsolatos szigorítások indokolatlanok, túl szigorúak, vagy akár károsak. Érvelésként egyéb járványokra, többek között a szezonális influenzára, a madárinfluenzára, vagy egyéb járványügyi intézkedésekre hivatkoznak, melyek gyakorlatilag nem jártak globális intézkedésekkel. Számos konteo született, ki ennek, ki annak a terjesztő híve.

A COVID-19 pandémia jellegzetességei:
 • A COVID-19 világjárvány sokkal rövidebb idő alatt produkál kritikus állapotú áldozatokat, mint az eddigiek. Lombardiában (egy régióban, tehát nem egy országban) egyetlen nap alatt (nem év, vagy periódus), a járvány 800 körüli halottat produkált, azonos klinikai kórképpel (általános tüdő-károsodás, oxigén hiányos fulladás).
Sokan azzal ellen-érvelnek, hogy Lombardia lakossága elöregedett, az egészségügyi rendszere gyenge, levegője szennyezett. Mindezek mellet a napi 800 körüli áldozat ijesztően magas.
 • Az áldozatok tömegesen zúdulnak, vagy zúdulhatnak az egészségügyre. Az egészségügyi személyzet is védtelen, mert nincs ellene védőoltás (más ellen, pl. szezonális influenza ellen van).
Olaszországban eddig 104 képzett orvos halt meg a járvánnyal összefüggésben, az életben maradók, pedig sokszor el kellett döntsék, hogy kinek adjanak esélyt és kinek koporsót.
 • A kritikus állapotba került COVID-19 betegek szakszerű ellátása óriási emberi, eszköz-, és anyagi forrásokat igényel. A szakképzett egészségügyi személyzet masszívan fertőzött környezetben kell folyamatosan-, a légzésüket rendkívül megterhelő szkafanderben, gyakran bepelenkázva helyt álljon. A környezetet szakképzett, technikai személyzet kell biztosítsa, fogyó-anyag igény többszöröse a szokásosnak. Egyetlen kieső személy az egész csapat munkáját felboríthatja.
 • A legveszélyeztetett csoporton kívül olyan fertőzöttek is kritikus állapotba kerülhetnek, akiknek elméletileg nem kellene. Egyelőre nem tudni, hogy kik ezek, tehát az egész lakosságot óvni kell.  

A világszerte meghozott, szigorúnak tűnő járványügyi intézkedések célja, nem a járvány megállítása (az lehetetlen), hanem annak lassítása, az időnyerés. A konkrét célok:

 • A Lombardiához hasonló járványhelyzet minden áron való elkerülése, a járvány berobbanásának elkerülése.
 • Az egészségügyi személyzet felkészítése.
 • Az egészségügyi tárgyi feltételek (ágyak felszabadítása, eszközök- és anyagok beszerzése, átcsoportosítása) biztosítása.
 • A potenciálisan legfertőzőbb környezet (krónikus kórházi ágyak) leredukálása.
A megnyert idő alatt a védőoltás, vagy egyéb kezelési lehetőségek intenzív kutatása folyik.

A globalizmus híveitől elvárható lenne, hogy 
lobbizzanak egy globális kutatóközpont létrehozása érdekében. Itt a világ legjobb kutatói összeadhatnák a tudásukat, a központ finanszírozása globális erőforrásokból történhetne, az eredményeket pedig az egész emberiség javára közkinccsé lehetne tenni: igazi filantróp, globalista szemlélet!

Hazánkban és sok más-, idejében reagáló országban a járvány berobbanását sikerült elkerülni. Ez a kormányzati intézkedéseknek és a lakosság fegyelmezettségének köszönhető. Menetközben egészségügyünknek sikerült a lehető legrosszabb forgatókönyvre is felkészülni.
Teljes, hatósági zárlat (karantén)

Az utóbbi napokban a közösségi médiákon - egyéb országok gyakorlatára és különböző szakértőkre hivatkozva - sokan követelik a teljes, hatósági zárlat bevezetését.

A járvány különböző stádiumában különböznek a járványkezelés módozatai, ráadásul kétféle kezelési stratégia ismert.

A gyorsított járványkezelési stratégia szerint csak a legnagyobb rizikójú csoportot tartják szigorú, hatósági zárlat alatt, más-, a társadalmat érintő korlátozást nem vezetnek be, az élet a megszokottak szerint haladhat tovább. A járvány ilyenkor gyorsabban lezajlik, gyorsabban kialakul egy úgynevezett nyáj-immunitás, ami majd megvédi ezt a közösséget (sajnos ez még nem teljesen biztos, és nem tudni, hogy a "nyáj" nem hurcolja-e tovább, más, védetlen területre a vírust). A módszer a gazdaságot jobban megkíméli, hátránya, hogy sokkal nagyobb számú kritikus állapotban levő rászoruló zúdul a egészségügyre. Az egészségügyi korlátok miatt ilyenkor kialakul az esélyes-esélytelen-szelektálás kényszere. Az olasz orvosoknak dönteniük kellett, hogy ki haljon meg, és kinek adjanak esélyt a lélegeztető géppel. Az ilyen típusú járványkezelés alatt lehetnek olyan periódusok, amikor valóban teljes, szigorú, katonasággal fenntartott zárlatot kell elrendelni. Ilyenkor csak az alapszolgáltatások működhetnek (áram, víz, étel, szállítás egészségügy). Egy ilyen típusú, teljes hatósági zárlat a liberális ideológiához szokott társadalomban rövid ideig, és nagyon nehezen tartható fenn.

A másik stratégia szerint a járványt az uralható mértékig lassítják, elsősorban azért, hogy az egészségügyi rendszer maradjon müködőképes. Ilyenkor a járvány elhúzódik, egyelőre pontatlanul megbecsülhető ideig, akár hónapokig, vagy akár hosszabb ideig is. A gazdaság ezt jobban megsínyli, az emberélet kevésbé. Ezen stratégia szerint a hatósági, teljes zárlatot a valódi kritikus helyzetekre kell tartogatni.

Az Egészségügyi Világszervezet mind a két módszert elfogadja, egyiket sem preferálja,  a választandó módszert a nemzetállamokra bízza.

Európában a járvány lassítása a cél, Anglia és Svédország kivételével (ők a gyors lefolyást preferálják, Anglia már visszakozott) minden ország ezt a stratégiát választotta. Országunkban a zárlat mértékét az Operatív Törzs dönti el. Ezt a döntést nem kívánatos hangosan kritizálni, ellenben  kívánatos hangosan támogatni
.

Magasvérnyomásos betegség.

A nyugtalanító történések, a bizonytalanság, a szorongás hatására az eddig stabil vérnyomás átmeneti megingása gyakori lehet. Ezzel kapcsolatban néhány fontos tudnivaló:

A vérnyomást legalább öt perc fizikai nyugalom után kell mérni. Mind a fizikai, mind a lelki megterhelés megemeli a vérnyomást, ami normális-, sőt kívánatos jelenség.

Egyetlen mérésnek (ha szélsőséges értéket mérünk) nincs különösebb informatív értéke. A valós képet a többszöri, helyes módszerrel történő  mérés átlagértéke mutatja. A valós vérnyomáshelyzet ismeretéhez naponta legalább három alkalommal végzett mérés szükséges, az alábbiak szerint:
 • Közvetlen gyógyszerbevétel előtt; ez mutatja, hogy az utoljára bevett vérnyomáscsökkentő szernek van-e még hatása.
 • A gyógyszer bevétel után egy-két órával történt mérésből látni, hogy nincs-e gyógyszer-túlhatás, nincs-e túlkezelés okozta túl alacsony vérnyomás.
 • Napi egy adag vérnyomáscsökkentő gyógyszer után kb. tizenkét óra múlva egy átlaghatás látható. Ha naponta többször kell gyógyszert szedni, akkor szintén a bevétel előtt-, és utána -,  kb. egy-két órával kell mérni.
A méréseket (a pulzust is) tanácsos egy nagy füzetbe naplószerűen, átláthatóan lejegyezni. A füzet külön lapján az aktuálisan szedett gyógyszerek nevét (lehetőleg a hatóanyag nevét) és adagját kell feltüntetni. Rendben levő értékek esetén elégséges a heti egyszeri ellenőrző mérés- és rögzítés (minden alkalommal más-más időben).

A vérnyomás megingása esetén legalább öt napi  - naplószerűen vezettet - mérés értékeiből lehet helyes következtetést levonni.

A magas-vérnyomás jól kezelhető, de nem gyógyítható. Nagyon fontos, hogy a beállított gyógyszert normál vérnyomás esetén is be kell venni, tehát a gyógyszer minden nap fix adagú kell legyen. Egyrészt a modern gyógyszerek a normál vérnyomást nem csökkentik, másrészt a gyógyszer kihagyása (gyakran tapasztaljuk, hogy normál vérnyomást mérő idősek a gyógyszert kihagyják) veszélyes ingadozásokat okozhat.

Példásan beállított, stabil vérnyomás esetén is előfordulhatnak szélsőséges kilengések. Többszöri mérés után is 170-180 Hgmm fölötti értékek esetén a gyors-rövid hatású captopril nevű hatóanyag  (Aceomel, Tensiomin) ajánlható. Óránként kell egyet elszopogatni, ameddig a vérnyomás 160 Hgmm körüli értékre csökken.

Más esetekben a Cordaflex spray használata hozhat gyors segítséget.
Rendkívüli vérnyomás-ingadozás teendőit érdemes a háziorvossal megbeszélni.

Korrektül vezetett vérnyomás-napló birtokában gyorsan, biztonságosan eldönthető a további teendő, akár telefonon is. Ha vérnyomással kapcsolatos kérdése van a vérnyomásnaplója fényképét küldje el (sdoki@outlook.hu, vagy messenger), telefonon megkonzultáljuk.

Cukorbetegség

Nagy általánosságban kijelenthető, hogy a stressz helyzet önmagában nem okoz vércukor-ingadozást. Azonban ilyenkor gyakoribb a nassolás, a diétás fegyelem lazulása, a mozgásszegény életmód rögzülése. Hosszútávon inkább ezek a tényezők jelentik a fő veszélyt.

Vércukormérés

Inzulin-függő, stabil diabétesz esetén hetente 2-3 otthoni mérés ajánlott. A méréseket minden alkalommal az előző méréshez képes három órás eltolódással kell végezni. Ezzel a módszerrel 5-8, különböző napokon végzett mérés jó rátekintést biztosít. Szélsőséges érték mérésekor 1-2 napon át, 3 óránkénti profil alapján lehet teendőt javasolni.

Inzulin-független diabétesz esetén az otthoni vércukor mérésnek nincs különösebb haszna, illetve a haszon elsősorban a készülék-, és a tesztcsík gyártójánál, és eladójánál jelentkezik.

Dohányzás

Ezt a kulcsfontosságú kérdést érdemes komolyan újragondolni, és tanácsos az utolsó cigarettát sürgősen elszívni. Betegséget ingyen is be lehet szerezni, kár erre külön pénzt fordítani, most éppen máshol lenne a helye.
 
Maszk

A koronavírus-fertőzés ellen  teljes biztonsággal csak a búváröltözék-szerű szerelés, és a hozzá tartozó maszk véd meg. Olyan egészségügyi személyzet használja, aki folyamatosan masszív, bizonyított fertőzésnek van kitéve. A normál-ellátást végző egészségügyi személyzet, vagy lakosság ilyen típusú maszkot nem kell viseljen.

A sebészi, textil-maszk a viselőjét csak nagyon kismértékben védi (ezzel ellentétes vélemények is vannak). Ez a maszk a környezetet (és nem a viselőjét) védi a beteg-, vagy tünetmentes hordozó ellen.

"A te maszkod véd engem, az én maszkom véd téged."

Otthonon kívüli viselése minden legúti betegségben szenvedőnek ajánlott (minden légúti fertőzés fertőző, nem csak a korona-vírus által okozott), normál körülmények között is. Tiszaújvárosban bizonyított korona-vírus fertőzés egyelőre nincs.

Méltánytalannak tartom arra hivatkozni, és mutogatni, hogy de hát a maszk nem szerezhető be. A találékonyság ajándéka sokaknak megadatott.


Bizonyított gócpontban mindenki viselkedjék úgy, mintha tünetmentes hordozó lenne, tehát házon kívül  is viseljen maszkot.

Egészségügyi intézményben, bankban, üzletben a jelen helyzetben  a sebészi textília-maszk viselését ajánlottnak vélem. Hátránya, hogy a viselőjét betegnek vélik, akár egy normál ellátást végző egészségügyi személyzetet is.

A fertőzésnek, a nagy forgalom miatt leginkább a pénztárosok vannak kitéve (most és máskor is). Reméljük, hogy rövidesen üvegfal mögé fognak kerülni.

Zárt térben az egymástól tartott 1-2 méteres biztonsági távolság  (köhögő embertől 2 méter) védelme nem lebecsülendő.


Tesztelés
A koronavírust szűrni egyelőre nem lehet, legalábbis tömegesen, reálisan nem. A bizonyított kontaktok szűrése a két hetes karanténnal valósítható meg. A karanténba zárt kontakt két hét alatt vagy megbetegedik (ilyenkor a vírus kimutatható), vagy nagy biztonsággal szabadlábra helyezhető.  A tesztelés negatív eredménye egy pillanatnyi  állapotot mutat, azt is bizonytalanul.

A vírus tesztelésének célja az, hogy pozitív esetben a teszt alanyát fertőző forrásnak kell tekinteni. A negatív teszt bizonytalan.

Mi értelme van a karanténnak.
Koronavírus fertőzés otthoni tennivalói.

Tennivalók gócpontban, hazaérkezéskor.

Valós volt-e a kezdeti kormány-tájékoztató?

Szorongás, pánik

Az előállt helyzet miatti szorongás természetes emberi reakció. Az emberiség számtalanszor szenvedett meg kíméletlen járványokat; döntő többségüket megismerte és jó hatékonysággal megtanulta uralni azokat. Ezt a járványt egy eddig ismeretlen kórokozó idézte elő, emiatt van nagyobb jelentősége. Azonban napról-napra ismertebbé válik, ami jó hír. A szorongást elsősorban a helyzet megismerésével lehet uralni.


A pandémia előbb-utóbb le fog csengeni, és a világ azután sem fog megállni. Ez az "előbb-utóbb" nem tesztvizsgálatokon fog múlni, hanem a lakosság fegyelmezettségén. Országunk esetében annál hamarabb fog lecsengeni, minél többen cselekednek az Operatív Törzs ajánlásai szerint.

A járványt ebben a stádiumban már nem lehet megállítani, csak lassításra van lehetőség, de az nagyon, de nagyon fontos! A lassítás mértéke döntően a lakosság hozzáállásán, szolidaritásán, józanságán,  és nem egyeben múlik. Valószínű, hogy a lakosság 50-60 százaléka át fog fertőződni, és természetes védelmet fog szerezni.

A koronavírus, egészségügyi szempontból  - emberi számítás szerint - a megfertőzöttek nyolcvan százalékát, fizikailag, érdemben nem fogja  megviselni, de lesznek súlyos, sőt halálos, menthetetlen esetek is. .

A következő hetek legnagyobb megpróbáltatását bizonyára a karantén miatti bezártság fogja hozni. Mit lehet tenni?
Ellenséggel küzdünk! Most nyújts felénk védő kart!