A
tájékoztatót az egészségeseknek, az elhízottaknak,
és elsősorban a II típusú cukorbetegeknek
ajánlom szíves figyelmébe. A tisztelt olvasóimat hozzá szeretném
segíteni ahhoz, hogy a cukorbetegséget kerüljék el, ha már kialakult,
ismerjék meg és legyenek orvosaik segítségére egy eredményes gyógymód
kialakításában. Érdeklődésüket tréfás, meglepő, sőt politizáló
gondolatokkal kísérelem meg majd ébren tartani. A cukorbetegség és az
elhízás nemcsak a közvetlenül érintett egyén, hanem az egész magyar
társadalom, de inkább az egész emberiség közös problémája. A megoldása
is csak közös összefogással képzelhető el. A cukorbetegnek ajánlott
életvitel tulajdonképpen minden egészséges ember számára kívánatos
lenne. Arra kérem minden kedves olvasómat, hogy a tájékoztatót
egészséges hozzátartozóikkal és közvetlen környezetükkel is olvastassák
el. Ha ezt megteszik, úgy Önök is jelentős részt vállalnak az
országunkban egyre riasztóbb méreteket öltő korai elhalálozás és számos
megbetegedés feltartóztatásában.
A cukorbetegség lényege
Szervezetünk kis, szemmel nem
látható egységekből,
sejtekből épül fel.
Ezek az apró, csodálatos sejtek elvileg önmagukban is képesek mindarra,
amire képes az a szervezet, amelyet alkotnak. A sejt például felfogja
környezete információit, ezeket feldolgozza, és ezeknek megfelelően
reagál. Képes szaporodni, táplálkozni és még nagyon sok másra.
Ha sejtjeink jól működnek,
egészségesek vagyunk.
Működésük legfontosabb
energiaforrása a cukor (tulajdonképpen a glükóz).
A glükóz (a szénhidrátok
csoportjába tartozó,
egyféle cukor) a sejtbe számtalan, parányi
-kulcsra nyíló- ajtón keresztül jut be. A zárakat nyitó kulcsot
inzulinnak nevezzük, a zárakat pedig
receptoroknak.
Az inzulint (a
kulcsot) a hasnyálmirigy termeli, az ajtók a receptorokkal már eleve a
sejtek felszínén vannak. Az elhízottak szervezetében a receptorok
meghibásodnak, ezért a sejtek ajtói nehezen nyithatók.
Ezt a nehézséget a hasnyálmirigy a szokásosnál több
inzulin (kulcs) termelésével próbálja megoldani. Cukorbajban vagy kevés
az inzulin, így az ajtók nem nyílhatnak, vagy éppen ellenkezőleg: túl
sok van belőle, de ilyenkor a zárak (receptorok) meghibásodása és
csökkenése miatt maradnak zárva az ajtók. Egyik esetben sem juthat
kellő mennyiségű cukor a sejtbe, habár bőséges a kínálat.
A kívül rekedt cukor felhalmozódik a vérben, miközben
a sejtek mégis "éheznek", energiaforrás nélkül maradnak.
Ezeket a finom történéseket nem érezzük meg, de valójában, persze
sokkal bonyolultabban zajlanak. Szerencsénk, hogy a részletek pontos
ismerete, csak a szakértőkre és a kutatókra tartozik. Következtetéseik
nélkül a gyakorlatban képtelenek lennénk előrelépni.
Az inzulin a sejteket nyitó kulcsszerepe mellett bizonyos szint fölött
fokozza az éhséget! Ne feledje: ha magas a vér inzulinszintje a zárak
már károsodtak! A hasnyálmirigy annál több inzulint termel, minél több
cukrot (vagy zsírt) eszünk. Ez a kórosan emelkedett inzulinszint
a zsírsejtek összfelületével arányos.
Tehát minél elhízottabbak vagyunk, annál több mennyiségű inzulin
szükséges az alapfeladatra, a glükóz sejtekbe juttatására. Ez az
állapot a hiperinzulinizmus. Olyasmi a helyzet, mintha egy gépkocsi
alapfordulat-száma a szokásos 800 fordulat/perc helyett 4-5000
fordulat/percre lenne állítva. Látszólag minden rendben: az autó erős
és gyors, de sokszorosan fogy az üzemagyag, kopik a motor.
Ha rendszeresen nagy a cukorfogyasztásunk, vagy ha túltáplálkozunk a
hasnyálmirigy fokozatosan, belefárad a túlzott inzulintermelésbe, aztán
beadja a kulcsot.
|
A II típusú
cukorbetegségben a zsírkalóriáknak még nagyobb szerepe van, mint
a cukorkalóriáknak! A fölös mennyiségban elfogyasztott cukrokat
(szénhidrátokat) és a zsírokat a szerevezet képes ide-oda, egymásba
átalakítani. A zsírraktárakat
tulajdonképpen cukorforrásnak tekinthetjük.
A cukorbetegség két leggyakoribb típusa
- Egyes típusú cukorbetegségben a hasnyálmirigy
egyáltalán nem termel inzulint, ezért örök életre injekcióval kell
pótolni. Általában gyerekkorban kezdődik, viszonylag ritka betegség.
- Kettes típusú cukorbetegségben a vér inzulinszintje
normális, magas, vagy alacsony. Leggyakoribb az, amikor az inzulinszint
a szükségesnél magasabb. Elsősorban a felnőttek, az idősebbek
gyakori betegsége.
Hazánkban közel 900 000 cukorbeteget ismerünk, szemben az
1940-es évekkel, amikor kb.
13 000-et tartottak nyilván, pedig akkor még Nagy Magyarországról
beszélhettünk. Elhízottaink száma 3
000 000 körül van! Őket a cukorbetegség már kiszemelte, nagyrészüket
becserkészte, és közülük kerül ki a cukorbetegek döntő többsége!
A
cukorbetegség nagyméretű elterjedésének okai.
Őseink, a nem is nagyon távoli múltban
még fohászkodtak a mindennapi kenyerükért, ami bizony hol megadatott,
hol nem. Ünnepelt a család, ha az asztalra édesség, sütemény került.
Suttyomban az is, hogy, hogy nem, de csak a gyereknek jutott, a szülő
megelégedett a morzsákkal is.
Akkoriban még azt
énekelték: "Ki a Tisza vizét issza..." Akkor még csak a kegyelmesék
mérték nagy kanállal az ételt, a robotoló örvendett, ha vacsoráját kis
lábaskában hazavihette gyerekeinek. Akkoriban, karácsonytájt, a
|

|
disznótor
végén már csak szalonna, néhány szál kolbász és a disznófősajt
árválkodott a füstölőben. A legfinomabb falatokat elpusztították a
torosok, a maradék nagy részét - nehéz sóhajokkal fűszerezve ugyan - de
illendő volt széthordani kóstolóba. Aztán már csak az első kakukkszóig
volt nehéz…
Manapság
gyerekeink a vizet jóformán csak tisztálkodásra használják. Csoki,
szeletke, bonbon, csemege, süti, fagyi, ropi, szörpi nélkül el sem
képzelhető a gyerekélet.
A
felnőtt sem panaszkodhat: vacsorára a tejfölös mártásban ínycsiklandító
velős csont mosolyog, mellette behűtött söröcske kacérkodik, a
Dipancrin utánpótlása biztosított, a fagyasztóládában pedig méltányos
áron szerzett hízó pihen. Talán-talán egy kis séta... Igen, az mindig
hiányzik, dehát a fotel oly hívogató, oly kedves, különben is hamarosan
kezdődik a "Barátok Közt".
Komolyra
fordítva a szót: szervezetünk a hosszú évezredek alatt a mostoha
körülményekhez, a váratlan nélkülözéshez alkalmazkodott. A XX. század
civilizációs körülményei, a megváltozott mozgási és táplálkozási
szokásaink tulajdonképpen megpróbáltatást jelentenek, amelyhez még nem
volt elég időnk hozzászokni. A túlélésért folytatott mindennapos harcot
a viszonylagos jólét, a fizikai munkát az ülő életmóddal járó szellemi
munka váltotta fel. Ezek a hirtelen változások szervezetünket
meglepetésszerűen, felkészületlenül érték.
Őseink
döntő többsége az ínséges időket "takaréklángon" vészelte túl. Ez a
képesség (a szakirodalom "takarékos génnek" nevezi) akkoriban nagy
kincsnek számított, hiszen a túlélést mostoha körülmények között is
biztosította.
Bebizonyosodott,
hogy a cukorbetegek döntő többsége azokból kerül ki, akik örökölték ezt
a - ma már elavultnak számító - képességet. Például a civilizációba
csöppent indiánok viszonylag eltunyultak, túltáplálkoztak és elhíztak.
Közöttük nagyon gyakori a cukorbetegség. Azok a társaik viszont, akik
megmaradtak a primitív törzsi viszonyok között, a cukorbetegséget nem
is ismerik.
A
fenti és a hasonló megfigyelésekből a szakemberek azt a következtetést
vonták le, hogy a II. típusú cukorbetegség elterjedésének két fő oka
van:
- az öröklött hajlam és
- az elhízás vagy
túltáplálkozás.
A
betegség általában akkor alakul ki, ha ez a két tényező hosszú évekig
fennáll. Az öröklött hajlam nem egyedüli okozója a betegség
kialakulásának. Ha nem társul elhízással, vagy túlzott
cukorfogyasztással, illetve indokolatlanul kalóriadús táplálkozással, a
betegség sem jelentkezik. Azok a kövérek, akik jelenleg "még nem
cukorbetegek", nagyon valószínű, hogy valamikor azokká válnak. Ugyanis,
mint említettem a lakosság igen jelentős része örökölte a hajlamot (a
"takarékos gént").
Az eddigieken kívül a cukorbetegség elterjedésében
egyéb tényezők is
szerepet játszanak: leginkább a mozgásszegény életmód, de a
túlzott alkoholfogyasztás, a rostszegény táplálkozás és a
túlhajszoltság is. A II. típusú cukorbetegek 20 %-a normál testsúlyú
ugyan, de az energiadús táplálkozás többnyire náluk is bizonyítható.
Az
egyes típusú cukorbetegség kialakulásában inkább különböző
vírusfertőzések, vagy más, a hasnyálmirigyet károsító betegségek
játszanak szerepet. Az öröklés bizonyított ugyan ebben az esetben is,
de ma már tudjuk, sokkal kisebb jelentőséggel bír, mint ahogy eddig
gondoltuk.
A cukorbetegségre hajlamos
egyének (a rizikócsoport):
- Az elhízottak.
- Akik a szükségesnél lényegesen
és tartósan többet esznek.
- Akinek a vérszerinti
rokonságában II. típusú cukorbaj már előfordult.
- Azok az anyák, akik 4, 5 kg-nál
súlyosabb gyereket szültek.
- Akik rendszeresen alkoholt
fogyasztanak.
- Akiknek többször volt
hasnyálmirigy-gyulladásuk.
- Akik keveset mozognak.
- Akik hosszú ideje hormonális
fogamzásgátlót szednek.
- Akik hosszú ideig bizonyos
gyógyszereket kénytelenek szedni.
- Azok az ötven évnél
idősebbek, akik alacsony testsúllyal születtek.
A
felsoroltakat a cukorbetegség szempontjából veszélyeztetetteknek
tekintjük, vagyis ők tartoznak a cukorbetegség rizikócsoportjába. Minél
több ilyen veszélyeztető tényező van jelen valakinél, annál nagyobb a
valószínűsége annak, hogy a cukorbetegség valamikor
kialakuljon. Az elhízással, magas vérnyomással, magas vérzsír
értékekkel társuló cukorbetegség különösen súlyos veszélyhelyzetet
jelent. Ezt a veszélyt a dohányzás többszörösre fokozza.
Ha úgy gondolja, hogy Ön is valamelyik
rizikócsoportba tartozik,
feltétlenül említse meg orvosának, még akkor is ha teljesen
panaszmentes!
A cukorbetegség által okozott
panaszok:
Az esetek döntő többségében a kezdődő cukorbetegség
semmilyen, vagy
csak enyhe panaszokkal jár. A panaszmentesség akár évekig is
eltarthat.
Nagyon gyakori, hogy csak az időközben kialakult
valamelyik szövődmény
okoz panaszt. A következőkre ajánlatos figyelni, elsősorban azoknak,
akik a rizikócsoportba tartoznak:
- Szűnni nem akaró szomjúság-, éhségérzet, nagy mennyiségű
vizeletürítés;
- Elhúzódó sebgyógyulás, gennyedések, nehezen gyógyuló
fertőzések;
- Makacs szájszárazság;
- Viszketegség (gyakori a nemi szervek tájékán);
- Homályosabb látás;
- Kétoldali végtagzsibbadások;
- Szexuális problémák (pl. makacs hüvelyfolyás, impotencia,
stb.);
- Indokolatlan gyengeség;
Egy
fogfájáshoz, vagy egy lábtörés okozta fájdalomhoz képest, a felsoroltak
"kis semmiségek". Aki nincs tisztában a cukorbetegség természetével, a
fenti panaszokkal, sajnos csak ritkán fordul orvoshoz.
A cukorbetegség szövődményei:
A cukorbetegségnek korai és
távlati szövődményei lehetnek.
A korai szövődmények néhány
óra, esetleg nap, de sokszor néhány perc alatt is kialakulhatnak.
Zajos, riasztó panaszokkal és tünetekkel járnak, ezért a beteg gyorsan
orvoshoz kerül. A korai szövődmények figyelmeztető tüneteit mindenkinek
ismernie kell. Akkor alakulnak ki, amikor a cukor-szint a
megengedhetőnél alacsonyabbra esik, vagy kritikusan magasra hág.
A legfontosabb korai szövődmény a hipoglikémia. Ilyenkor
a vércukorszint nagyon alacsony. Elsősorban az I. típusú, tehát az
inzulinnal kezelt cukorbetegeken fordul elő, de a tablettával
kezelteken is jelentkezhet.
Általában diétahiba, a szokásosnál nagyobb-tartósabb fizikai
megterhelés váltja ki. Különösen gyakori a frissen kialakult I. típusú
cukorbetegségben, még az orvosi ajánlások pontos betartása mellett is.
A szövődmény néhány perc, néhány óra alatt bontakozik ki. Éhségérzet,
gyakran csuklótájról kiinduló verejtékezés, nyugtalanság, fejfájás,
szájkörüli és ujjzsibbadás, ingerültség, a kezdeti panaszok.
Fokozatosan gyanús, fölöttébb furcsa viselkedés jelentkezhet.
Elveszítheti önkritikáját, ezért bohóckodhat, vagy környezetével ok
nélkül kötekedhet, a különben merően békés természetűnek ismert beteg.
A szokatlan magatartásváltozás akár a toporzékolásig fajulhat,
környezetében komoly riadalmat keltve. Ilyenkor csak kényszerrel
fékezhető meg a tomboló áldozat. Gyakran az is megtörténik, hogy a
gyanútlan laikusok részegnek minősítik, megbotránkoznak és epés
megjegyzések közepette önérzetesen, távoznak, sorsára hagyva a
segítségre szorulót.
Ha
a segítség továbbra is elmarad ijesztően, görcsösen rángatózva, vagy
minden átmenet nélkül elveszítheti eszméletét a beteg. Közben sérülhet,
nyelvét elharaphatja, vizeletét akaratán kívül maga alá engedheti.
A
hypoglikémia gyors felismerése nagyon fontos! Ezért ajánlatos, hogy
minden cukorbeteg tartson a személyi igazolványában tájékoztató
kártyát. Az állapot minden panasza és tünete látványosan megszüntethető
valamilyen édességgel, leginkább szőlőcukorral. Ezért minden érintett a
kártyán kívül szőlőcukor tablettát is hordjon magával, gyanús esetben
azonnal kapjon be néhányat.
Bizonyos
idő után, általában minden cukorbeteg kellő tapasztalatra tesz szert,
és a hypoglikémiával kapcsolatos rosszullétet viszonylag biztonságosan
elkerüli. A fenti ajánlásokat azonban, minden váratlan eshetőségre
számítva feltétlenül érdemes megfogadni!
A
jó szándékú kívülálló akkor jár el a leghelyesebben, ha az ismert és a
furcsán viselkedő cukorbeteget édességgel kínálja. Ha a beteg a
segítséget nem fogadja el, valószínű, hogy már "kikapcsolt", már nem
ura cselekedeteinek. Ezért ilyenkor, vagy ha már eszméletlen, orvost
kell hívni. Semmiféleképpen nem szabad az eszméletlen beteg szájába
folyadékot önteni, vagy evésre noszogatni.
A
hiperglikémiás szméletvesztés a másik véglet: a
vércukorszínt a normálisnál négy-ötször magasabb.
Szinte
kizárólag az I. típusú cukorbetegségben szenvedőt fenyegeti, de a II.
típusúban is jelentkezhet.
Előfordul, hogy a cukorbetegség hyperglikémiás eszméletvesztéssel
kezdődik. A hosszabb ideje fennálló cukorbetegségben gyakori, főleg
akkor, ha a beteg nem tartja be az ajánlásokat, vagy ha valamilyen más
betegség is fellép (pl. influenza, műtét, sérülés, tüdőgyulladás, stb.)
Ez a szövődmény lassabban alakul ki, mint a hypoglikémia.
Általában néhány napos étvágyfokozódás, nagyfokú szomjúság, nagy
mennyiségű vizeletürítés, jelentős testsúlycsökkenés előzi meg.
Egyre
fokozódó gyengeség, hányás, hasi fájdalmak jelentkeznek, végül a beteg
kiszárad és fokozatosan elveszíti az eszméletét. Nagyon jellemző, hogy
lehelete az aceton szagára emlékeztet, a légzése pedig szokatlanul mély
és ritka. Ez az állapot is feltétlenül orvosi segítséget igényel.
A
cukorbetegség távlati szövődményei többnyire
a cukorbetegség több éves fennállása után jelentkeznek és a beteg
sorsát döntően befolyásolják.
Jellemző
rájuk, hogy apránként,
szinte észrevétlenül, alattomosan jelennek meg,
de akkor aztán "csőstől"!
Elsősorban
a betegségét elhanyagolót fenyegeti az erek és az idegek károsodása.
A
hajszálnyi, vagy az annál is vékonyabb erek a cukorbeteg szervezetben
jellemző elváltozásban szenvednek. Ez, a szakemberek által "diabeteszes microangiopáthiának" nevezett,
fokozatosan kialakuló elváltozás főleg a szemet és a vesét
veszélyezteti. A folyamatok nagyon pontosan követhetőek a szemfenék
vizsgálatával: a szem nemcsak a lelket, hanem a cukorbetegség
súlyosságát is tükrözi. Az általa okozott panaszokat a betegek legalább
háromnegyede elkerülheti, ha az ajánlásokat pontosan betartja.
A "diabeteszes macroangiopáthia" nem egyéb, mint a napjainkban sokat
emlegetett, de a szokványoshoz képestfelgyorsult
érelmeszesedés. Szokványos érelmeszesedésben a ceruzabélnyinél
vastagabb verőerek elszűkülnek és faluk egyre merevebbé, válik. |

|
Ez,
a civilizációs betegségek nagyméretű elterjedésében főkolompos szerepet
betöltő folyamat szinte minden egészséges embert érint. Csakhogy, amíg
a nőknél ballag, mint az aggastyán, addig férfiaknál halad,
mint a férfi a ranglétrán.
Cukorbetegségben
az érelmeszesedés nem válogat a nemben: rohan, akár a suhanc, mind a
női, mind a férfi cukorbetegnél. Főleg a szív, az agy és az alsó végtag
ereit érintheti.
Az
elhanyagolt cukorbeteg szervezetében nemcsak az erek, hanem egyes
idegek is felmondhatják a szolgálatot. Főleg az alsó végtag érzőidegei,
vagy a különböző belső szerveket vezérlő idegek
sérülhetnek. Ilyenkor beszélünk diabeteszes neuropátiáról.

|
Hasonlítsunk egy egészséges emberi
szervezetet egy álomországhoz: a kormány a helyzet magaslatán, a
parlamentben meghitt a hangulat, a munkaadók-, és vállalók váll-váll
mellett tolják a társadalom szekerét, a kisember jókedvében nem tudja
összefogni a száját, a gazdasági élet működik, akár a karikacsapás.
Nos, képzeljük el mi történne ebben az országban, ha a szállítás
és a hírközlés fokozatosan megbénulna. A cukorbetegség távlati
szövődményei éppen hasonló drámai helyzetet teremthetnek.
|
A
szűkült verőerek egyre kevesebb vért szállítanak a szervekbe, ezért az
érintett szervek működése akadozóvá válik. Talán az idegek (példánkban
a hírközlés) is a csökkent vérellátás miatt sérülnek.
A
panaszokat tulajdonképpen a fenti történések változatos társulása
okozza. Ha részleteznénk kötetnyi terjedelemre lenne szükség.
A
betegségét elhanyagoló cukorbeteg azt kezdi észrevenni magán, hogy a
látása romlik, egyre többször olyan érzése támad, mintha zuhanna, vagy
mintha liftben ülne. A javakorabeli, tekintélyes pocakot eresztett
férfiember már a mellette ellibegő csinos lány felé is csak óvatosan
mer pillantani, mert tudja: hogyha hirtelen elfordítja a fejét, azonnal
megszédül. Sűrűsödő fejfájásainak az eddig jól bevált Algopyrin is már
csak irgalmas sóhaj. Lassacskán, egyre komótosabban kell lépkednie,
mert ha szaporázza, alattomos görcs kapkod a vádlijába, és rögtön
megálljt parancsol. A fotel, az ágy egyre vonzza és vonzza...

|
"Egy-két emelet után jó lenne megállni,
mert a levegő sem elég, a mellkasomba pedig mintha valami rettenetes
eszközzel belemarkoltak volna, és kíméletlenül szorongatnák. A szívem
kezd önálló életet élni, néha elszabadul, máskor meg-megáll, sokszor a
fülembe költözik, és ott zakatol", panaszolja az érintett.
Az eddigiek csak
csekély kis ízelítők a cukorbaj távlati szövődményei által okozott
panaszokból. Sorolhatnám még a fogak, a fogíny, az egész
emésztőrendszert érintő nyavalyákat.
|
Folytathatnám
a gerincoszlop, az ízületek, az érzékszervek, a vese, a nemi szervek,
sokszor önállónak vélt betegségeivel. Külön misét érdemelne az idegek,
az agy megbetegedései által okozott panaszok halmaza: a minden előzmény
nélküli bénulások, az évekig tartó ágyhozkötöttség, a
kiszolgáltatottság. Az egyszerű meghűlés, amely egy egészséges
szervezetben szót sem érdemelne, a cukorbetegnél akár végzetes is lehet.
A
felsorolást, a hangsúlyozást csak abbahagyni lehet, lezárni nem!
Összefoglalásként
elmondható, hogy a cukorbetegség késői szövődményei az érintett
szervezetet óriásléptekkel" öregítik. Az évek biológiai szempontból, az
elhanyagolt cukorbetegségben - keveset mondok - duplán telnek!
A
megelőzés fontossága:
Azzal
kezdem, hogy köszönet mindazoknak, akik eddig figyelemmel kísérték
soraimat. Remélem, hogy sikerült fölkeltenem néhány, magát
egészségesnek tudó érdeklődését is. Ebben a fejezetben legalább annyira
szeretném hozzájuk is címezni mondanivalómat, mint amennyire a
cukorbetegekhez és az elhízottakhoz.
Úgy
érzem, hogy szándékom megvalósításának legnehezebb és egyben
legfontosabb részéhez érkeztem el. Meg kellene győznöm Önöket arról,
hogy a jelenlegi zsír- és cukorfogyasztásunk, életvitelünk,
táplálkozási- és mozgási szokásaink egyre inkább tarthatatlanok.
Évszázados, de inkább évezredes hagyományaink felett kell pálcát
törnöm: édességgel jutalmazzuk gyerekeinket, koplalással büntetjük
őket. El kellene hitetnem azt, hogy ünnepelni eszem-iszom, dinom-dánom
nélkül is lehet. Meg kellene győznöm a szülőt, a nagyit, hogy ne magas
cukortartalmú édességgel kedveskedjék gyerekének, unokájának. Mindezt
egy elképesztő és szabadon agyonreklámozott cukortúlkínálat
mellett.
Tudatosítani
kell Önökben azt, hogy a magyar táplálkozási és mozgási szokásoknak
oroszlánrészük van abban, hogy országunk a világon "éllovas" olyan
betegségekben, melyek egyértelműen életvitelünkből fakadnak. Rá kell
ébresztenem Önöket arra, hogy az egészségünk pénzben kifejezhető érték.
Megtartása, vagy elherdálása a társadalmi szolidaritás elvén (a
keresőképes a keresőképtelenért, a gazdag a szegényért fizet) működő
egészségügyi rendszerben nem magánügy!
A
feltartóztathatatlannak tűnő cukorbetegség és az érelmeszesedés
megfékezése mindnyájunk közös érdeke. Ha ezeket a feladatokat nem
sikerül megvalósítani, akkor az mindnyájunk jólétére kihat, gyerekeink
jövője sínyli meg. A cukorbaj, az elhízás, az érelmeszesedés
népbetegség. Terheit nemcsak a közvetlenül érintett beteg, hanem az
ország összes, szolidarizáló lakosa kötelezően viseli.
Az
illetékes szakember, summásan mindezeket úgy fogalmazná, hogy "a
közteher csökkentése közérdek".
El
kell tehát hitetnem önökkel, hogy az eddig felvázolt problémák
megoldása csak közös összefogással lehetséges. Mindennapos panasz a
rendelőben: vékony a pénztárca, magas a rezsi, drága az értékes
élelmiszer. Mélységében átérezve a problémát, nem oldhat meg mindent
egyedül az orvos. Önöknek is van tennivalójuk: a mindenkori
kormányzattól el kell várnunk a korrekt informálást, nevelést,
figyelemfelkeltést, és számon kérhetjük a szükséges és
lehetséges anyagi háttér biztosítását.
A
demokráciák felkínálják a lehetőséget a közös érdekek képviseletére, de
ezt a feladatot Önöknek kell vállalniuk.
Ugyanakkor,
töredelmesen be kell vallanom: úgy vélem, hogy a cukorbeteg többet
kellene tudjon a diétáról, mint az orvos.
ÖNÖK
közvetlenül dönthetnek arról, hogy mennyi energiát szánnak az
egészségükre. Ha nem élünk lehetőségeinkkel a továbblépés is
reménytelen.
A
cukorbetegség megelőzhetőségét illetően hadd folytassam azzal a
szakirodalomból vett idézettel, amely szerint: "... az okok
sorozatának kiiktatásával cukorbetegség jelöltjeinek legalább 90
%-a nem kell, hogy élete folyamán cukorbajban megbetegedjék."
Az
elkeserítő az, hogy a cukorbetegség és szövődményeinek kezelése súlyos
milliárdokat emészt fel, pedig a megelőzés kulcsa kezükben van:
egyszerű életmód-változtatás. Jótékony hatása semmivel sem
helyettesíthető, sem a megelőzésben, sem a kezelésben. Megvalósítása
többnyire csak hozzáállás kérdése.
Mindezek ellenére a feladat nagysága és
nehézsége nem vitatható, de ezzel kapcsolatban idézek egy régen élt
kínai bölcset: "Ha gyenge vagy, kidőlsz az út felénél, de azért ne
feküdj le az út elején!" (K'ung fu ce).
A cukorbaj
visszaszorítása a szív és érrendszeri megbetegedések automatikus
csökkenését vonná maga után. Aki erejéhez mérten ebben a nemes
feladatban nem vállal szerepet, az a saját, a gyerekei, a hozzátartozói
jövőjéért tesz kevesebbet. |

|
Mindezek
után a megelőzési lehetőségek nem teljes igényű felsorolása következik,
némi magyarázattal. Ajánlom minden egészséges ember, minden
cukorbeteg-, és jelölt szíves figyelmébe és kérem, hogy fogadja
jószándékú tanácsként.
A cukorbetegség és
szövődményeinek megelőzési lehetőségei, a kialakult betegség
legfontosabb kezelési módjai:
1. Kedveskedjék gyermekének,
unokájának gyümölccsel, olajos magvakkal, ne finomított cukrot
tartalnazaó csemegével. Étkezéssel
kapcsolatosan ne jutalmazza, és ne büntesse gyermekét.

|
Egy szóval sem állítom, hogy ennek a
merész tanácsnak könnyű eleget tenni, különösen a mai cukortúlkínálat
mellett. Megértő türelmét kockáztatva és abban a reményben, hogy eddigi
soraimat elolvasta, mégis bátorkodom néhány nagyon fontos szempontra
felhívni a figyelmét.
Egyértelműen
bebizonyosodott, hogy a magas cukortartalmú készítmény teljes mértékben
hiányozhat táplálékainkból. Akit nem szoktatnak hozzá az a
későbbiekben nem is igényli. Az egyént |
egész életén keresztül végigkísérik az otthoni ízek. Felnőttkorban
ezekről már nehész leszokni.
Tudjuk,
hogy az anya főztje utáni sóvárgás gyakran beárnyékolja még az
idillikus mézesheteket is.
Táplálkozási szokásunk, jelenlegi cukorfogyasztásunk is a megszokásból
ered. Tegye a kezét a szívére az a tehetősebb szülő, aki gyermekének
nem adja meg a mindennapi édességét ma. Anélkül hogy sejtené: a
gyermekét módszeresen hozzászoktatja az édes ízekhez. Többnyire a
család táplálkozási szokásai döntik el azt is, hogy a gyermek a
későbbiekben kórosan elhízik, vagy testsúlya normális marad. Ugyanis,
általában nem az elhízást örökli, hanem gyermekkorban alakul ki az
elhízásért felelős táplálkozási szokása és a mozgásszegény életvitele.
Az eddigiek fényében nyilvánvaló, hogy ez a gyermek a cukorbetegség
jelöltje, és hogy erre a veszélyre a meggondolatlan szülő juttatta!
Természetesen a cukor nem hiányozhat a táplálékainkból. Minden
gabonaféle, gyümölcs, hüvelyes, burgonya, tej, tartalmaz
cukorféleséget. A bajt nem ezek a természetes, hanem a nagy
mennyiségben fogyasztott magas cukortartalmú édességek (édesipari
termékek) és a túltáplálkozás okozza.
Az édesszájúaknak mesterséges édesítőszereket ajánlom szíves figyelmébe
(aspartam, acesulfam, ciklamát, szacharin).
2.
Törekedjék arra, hogy a testsúlya normális legyen, ha fölösleges kilói
vannak, feltétlenül, szabaduljon meg tőlük.
A normális testsúly
nemcsak a megelőzésnek, hanem a kialakult cukorbetegség kezelésének is
a legfontosabb lehetősége. Legtöbb esetben, az idejében elkezdett
fogyás, a helyes diéta a kialakult cukorbetegség által okozott bajokat
tartósan rendezi.
Hatásos fogyókúra és
diéta nélkül cukorbaj nem kezelhető eredményesen!
És most arra kérem,
hogy az első fejezetet olvassa újra: a fogyás és a diéta fontosságának
magyarázata következik:
|

|
Micimackó reggel
fogyókúrát tartott a tükör előtt. |
A
legtöbb kövérnél, a sok cukrot és zsíros ételt fogyasztóknál a vér
inzulin szintje a kellőnél magasabb, ezért többnyire éhesek. Ha
jóhiszeműen koplalnak, vagy ha túl szigorú fogyókúrára szánják el
magukat, akár a hypoglikémiához hasonló rosszullétek is
jelentkezhetnek. Ezt a rosszullétet legjobban a finomított cukor
enyhíti, legalábbis átmenetileg. Sajnos erre sokan ösztönösen rájönnek,
ezért éhségüket gyakran édességgel próbálják csillapítani.
Természetesen, így vérük inzulinszintje automatikusan tovább emelkedik.
A fokozódó inzulinszint fokozza az éhséget, a fokozódó éhség evést és
inzulinszint-növekedést jelent ("róka fogta csuka, csuka fogta róka").
Közben a mérleg többet és többet mutat, a sejt ajtóin levő zárak
(receptorok) száma pedig egyre csökken, és egyre inkább károsodnak.
Kulcs ugyan van bőségesen, de zár nélkül az ajtó mégsem nyitható.
Egyszer aztán a hasnyálmirigy is belefárad, képtelen fokozni az
inzulintermelést: "beadja a kulcsot"...
És
íme itt áll gyarló emberünk, immár a cukorbetegség boszorkánykörébe
gabalyodva. Ha eddig "csak kövér" volt, a cukorbetegség "csak"
célbavette. Ha viszont továbbra is az marad, vagy Uram boccsá',
súlyában továbbra is gyarapodna, gyakran csak idő kérdése, hogy mikor
válik cukorbeteggé.
Kilábalni
az átkos boszorkánykörből többnyire csak úgy tud, ha éhségén néhány
napig képes lesz uralkodni, és nem tűri, hogy éhsége, az édesség és a
zsíros falatok utáni vágyakozása uralja őt. Ez viszont nem gyerekjáték:
"...ordas fenevadak marcangolják a gyomromat, éhségtől kopog a szemem".
Vigasztalásul:
a fogyókúra első napjai nehezek, aztán fokozatosan egyre könnyebbé és
eredményesebbé válnak. Ha emberünk lemond a zsírról és a magas
cukortartalmú édességekről és helyette a zöldséget, a főzeléket, a
salátákat, a gyümölcsöket választja, akkor kínzó éhségérzete szinte
napok alatt elcsitul: a sejt kinyitásához szükséges zárak száma máris
növekedni kezd. Az inzulinszint sajnos még továbbra is magas marad, de
ha sikerül a testsúly fokozatos csökkenését elérni, lassan beáll a
normális szintre.
3.
Rendszeresen mozogjon, tornásszon, sétáljon, sportoljon a lehető
legtöbbet, és még többet, és még többet! Gyerekét már kiskorától fogva
szoktassa a sportra!
Ha
az izmok dolgoznak a kulcs könnyebben beletalál az említett
zárakba, a sejtek ajtói is olajozottabban nyílnak a cukor előtt. A
rendszeres izommunka jótékony hatását már néhány napon belül érezni
lehet, illetve a vércukor csökkenés kimutatható. |

|
- 4.
Kerülje a mértéktelen alkoholfogyasztást és a dohányzást!
- 5.
Párválasztás és gyerekvállalás vegye igénybe a genetikai tanácsadást!
- 6.
Éljen a Terhesgondozás nyújtotta lehetőségekkel!
- 7.
Ha a II. fejezetben ismertetett rizikó csoportba tartozik, feltétlenül
kérje cukorszintjének meghatározását.
A
felsorolt tanácsok (döntően az első négy) megvalósíthatóságán - és nem
az inzulinon vagy egyeben - áll vagy bukik a cukorbetegség
megelőzhetősége és kezelhetősége. Gyanakvással kell fogadni azt a
harsány ellenzékit, aki az inzulinellátás miatt aggódva akar politikai
tőkét kovácsolni. Mellesleg Magyarország - Kanada után - a második volt
a világon, ahol a cukorbetegek ingyen kapták az inzulint.
A feladatok egyszerűnek tűnnek, de tudjuk, hogy a cukorbeteg és az
elhízott élete örökös harc a kilókkal, az éhséggel és a diétás
kihágások okozta lelkiismeretfurdalással.
Jelenlegi cukorfogyasztásunkat személyenként évi 13-14 kilóval kellene
csökkentenünk, 3 000 000 kövéret kellene lefogyasztanunk. Ha sikerülne,
akkor az lényegesen kevesebb beteget, és több tízmilliárd megtakarítást
jelentene az országnak.
A diéta és a fogyókúra titkai:
Köztudott, hogy az ember - végszükségtben, táplálék nélkül - akár
15-20 napig is kibírja. Ennek az a magyarázata, hogy szervezetünk igen
előrelátó. Ha többhöz jut, mint amennyire éppen szüksége van, akkor a
fölösleget gondosan elraktározza, elsősorban zsír formájában. A szűkös
napokon a zsírt visszaalakítja cukorrá, és a sejtek rendelkezésére
bocsátja. Ebből az is következik, hogy aki többet eszik, mint amennyire
szüksége van, az hízik, ha kevesebbet, akkor testsúlya csökken.
A több és a kevesebb mindenkinek mást-mást jelenthet. Hogy az ebből
adódó esetleges zűrzavart elkerüljük a szakemberek a táplálékok
energiaértékét pontos számokban kifejezhető kilókalóriában, illetve
újabban kilóJoulban mérik. Rövidítése: kcal. vagy kJ. 1 kcal = 4, 2
kJ.
Minél nagyobb az illető táplálék kalória értéke, annál jobban hizlal. A
fenti és más megfontolások miatt a fogyókúrázónak és a cukorbetegnek
ismernie kell a következő hét "féltve őrzött titkot":
- Mennyi lenne a normális, vagy netán az
ideális testsúlya?
- Mennyi idő alatt ajánlatos az illető
súlyt elérni?
- Mennyi a szervezetének a
kalóriaszükséglete, hogyan lehet ezt növelni?
- Milyen a különböző táplálékok százalékos
összetétele?
- Mennyi a különböző táplálékok szénhidrát
és kalóriatartalma?
- Milyen gyakran ajánlatos étkeznie, egy
alkalommal miből mennyit?
- Mely típusú szénhidrátot ajánlatos
kerülni, melyeket választani?
A
fenti kérdésekre a válasz minden diétáskönyvben
megtalálható. Diétáskönyv, mérleg, kalóriatáblázatok, cukorbeteg
klubok látogatása, örökös tanulás és mások tanítása nélkül a
fogyókúrában és a cukorbetegség leküzdésében tartós eredményt elérni:
"csalfa, vak remény". Íme egy mini diétáskönyv:
1. Normális testsúly: Testmagasság (cm-ben)
- 100 = X kg
- Ideális testsúly: Normális testsúly - ennek 5%-a (férfi),
-10%-a (nő).
- Pl. 170 cm magasságú nő
- normális testsúlya: 170 - 100 = 70 kg.
- ideális testsúlya: 70 -(70x0, 10)= 63kg.
2. Havonta
egy-két kg. fogyás a legajánlatosabb, ennél több már megterhelő, a
végeredmény bizonytalan. Ennyihez viszont feltétlenül és következetesen
ragaszkodjék. Az erőltetett fogyókúra végeredménye legtöbbször a
kezdetinél is fokozottabb elhízás! A diéta megtanulása és betartása nem
nehéz, a kitartás az, ami nem könnyű!
- Ha a fogyókúra nem társul fokozott mozgással, az is
megtörténhet, hogy a fogyás nem a zsír-, hanem az izmok tömegének
fogyását eredményezi. Aztán a diétába belefáradt áldozat ismét
meghízik, de ekkor már kevesebb az izomtömege. A fogyókúra így
ronthat a helyzeten. Ezért lenne helyesebb az örök életre szóló,
helyes életmódról, mintsem fogyókúráról beszélni.
- 3. A szervezet
kalóriaszükséglete a normális testsúlytól és a napi tevékenységtől
függ. Pontos értékek kalóriatáblázatokban találhatók. Ha az illető az
ajánlott kalóriaértéknél többet fogyaszt, akkor hízik, ha az előírtat,
akkor a testsúlya (testtömege) változatlan, ha pedig kevesebbet, akkor
fogy. Fogyni tehát csak úgy lehet, ha a napi kalóriaszükségletünknél
kevesebbet fogyasztunk. Ezt a szükségletet elsősorban a mozgás növeli.
4. Táplálékainkat
négy alapvető vegyület alkotja, de ezek a vegyületek minden táplálékban
különböző arányban fordulnak elő:
- Cukorféleségek (helyes és közismert tudományos néven
szénhidrátok):
Természetesek,
pl.: gyümölcsök, búza, rizs, burgonya nagy része stb.
Finomítottak, pl.: kristálycukor-100%-ban, méz, édességek, cukrozott
üdítők, igen nagy %-ban, stb.
- Fehérjék (szója, sajt, hús, bab, stb. jelentős része)
- Zsírok (szalonna, vaj, margarin, tejföl, tejszín stb.
nagy része)
- Rostok (a növényi eredetű élelmek jelentős része)
A
különböző táplálékok általában mind a négy összetevőt tartalmazzák. A
modern tápanyagtáblázatok azt mutatják, hogy valamilyen táplálék 100
grammja hány gr. szénhidrátot (cukorféleséget) tartalmaz és hogy ennek
a tápláléknak mennyi az összkalória értéke. (pl. 100 gr. búzadara 73
gr. szénhidrátot tartalmaz, kalóriaértéke pedig 340 kcal.; ezzel
ellentétben, pl. a szalonna teljesen más összetételű és jóval
nagyobb a kalóriaértéke).
5. A táplálékok összetevőinek megközelítő
kalóriatartalma:
- 1 gr. szénhidrát = 4 kal.
- 1 gr fehérje = 4
kal.
- 1 gr
zsír
= 9 kal.
- 1 gr rost
= 0 kal
A
kalóriatartalommal kapcsolatban meg kell tanulni azt, hogy melyek azok
a táplálékok, amelyek korlátozás nélkül-, melyek azok, amelyek
csak
mértékkel, megmérve fogyaszthatók, valamint ismerni kell azokat,
amelyek
nagymennyiségű fogyasztásra egyáltalán nem ajánlottak.
6. Mindenkinek
a napi hatszori étkezés a legajánlatosabb.
A
napi étrend kalóriatartalmát meg kell tervezni, és arányosan elosztani.
A szénhidrátomértkkelkkal még bonyolultabb a helyzet, mert azt is
ajánlatos
tudni, hogy az egyes étkezések hány grammot tartalmazhatnak. Ajánlott,
hogy a napi étrend 50% szénhidrátból, 20% fehérjéből és 30% zsírból
álljon. A szénhidrát tartalmú élelmiszer a természetes szénhidrátra
értendő: tartalmazzon minél kevesebb cukrot és finomlisztet, a lehető
legtöbb magas rost, ill. korpatartalmú terméket. Ajánlatos jelentősen
növelni a zöldség, saláta és színes főzelékek bevitelét, mérsékelten a
gyümölcsökét. A finomított cukorféleségek használata káros.
A II. típusú, elhízott cukorbeteg, illetve a még panaszmentes,
fogyni vágyó tartson hetente egy-két gyümölcsnapot. Ezeken a napokon
csak annyi gyümölcsöt fogyasszon - és semmi egyebet - amennyinek a
szénhidráttartalma nem haladja meg a számára ajánlott napi mennyiséget.
Ilyenformán, a napi szükségletnél kevesebb kalória kerül fogyasztásra,
mivel a gyümölcsök fehérjét és zsírt gyakorlatilag nem tartalmaznak. Az
általában nagy mennyiségben jelen lévő rostok kalóriaértéke nulla:
testsúlycsökkenésre tehát bízvást számíthatunk.
- Példa:
Pl.: 174 cm-es nő, közepes munkánál, napi kalória szükséglete 2000 kcal.
(ezt az értéket magam is táblázatból
írtam ki).
Ennek 50 %-át szénhidrát fedezze, tehát naponta megehet:
2000 X 0,50 = 1000 kcal.-t, vagyis : 1000: 4 = 250 gr.
szénhidrátot.
A kiszámított, megengedett napi mennyiséget ossza el 10 felé: 25 gr.
Étkezzék háromóránként, a szénhidrátot a következőképpen ossza be:
reggeli tízórai
ebéd uzsonna
vacsora utóvacsora
2/10=50gr. 1/10=25gr. 3/10=75gr.
1/10=25gr. 2/10=50gr. 1/10=25gr.
A zsír és a fehérje kalóriatartalmát számolni bonyolult, de
annyira azért nem is fontos. Elegendő kalóriát és szénhidrátot
számolni, valamint betartani a következő ajánlásokat:
Az étrend viszonylag fehérjeszegény legyen, ennek is kb. fele
növényi eredetű (lisztnemű, szója, hüvelyesek). Az állati eredetű
fehérjeforrások főleg a sovány húsok (csirke, hal, sovány marhahús vagy
sertéshús, nyúl, vad) napi maximum 15 dkg. mennyiségben. Sovány
sajtok és felvágottak 5-10 dkg.-os mennyiségben, és maximum 5 dl tej
és/vagy joghurt, kefir (a tejtermékek szénhidráttartalmát számolni
kell).
Az étrend zsírszegény legyen. Az állati eredetű zsírok helyett
inkább a növényi eredetűek ajánlatosak; figyelem: az állati eredetű
fehérjék igen jelentős mennyiségű zsírt is tartalmaznak, ezért kerülje
a szalonnát, a kolbászt, a téliszalámit, a májkrémeket (ismétlem: az
állati eredetű zsírok nemcsak hizlalnak, hanem az érelmeszesedés
kialakulásában is főkolompos szerepet töltenek be).
- 7. Bebizonyosodott, hogy a különböző élelmek
szénhidrátjai, különböző mértékben emelik a vércukorszintet, tehát
különböző mértékben veszik igénybe a hasnyálmirigyet. A "glikémiás
index" azt mutatja, hogy a kérdéses táplálék a szőlőcukorhoz képest
hány százalékkal nagyobb, vagy kisebb vércukor-emelkedést hoz létre,
azonos mennyiségű szénhidráttartalom esetén. Néhány fontosabb
élelmiszer glikémiás indexe:
- 30% alatt: gyümölcscukor, lencse, bab, szójabab,
színesfőzelék, dió, korpás müzli, fekete bab, cékla paradicsom.
- 30-50%: tej, joghurt, kefir, gyümölcs, spagetti, csonthéjas
gyümölcsök, tejszínes fagylaltok.
- 50-70%: zabpehely, banán, kukorica, főtt rizs, fekete
kenyér, cukrozatlan gyümölcslé.
- 70-90%: fehér kenyér, félbarna kenyér, sós sütemény, édes
müzli, tejberizs, fehér liszt, kétszersült, a legtöbb főtt tészta,
ostya, kalács, répacukor.
- 90-120%: burgonyapüré, főtt burgonya, méz, gabonapehely,
puffasztott rizs, rizspehely, normál üdítők.
Ha van lehetősége, a felsoroltakból válassza inkább az elsőket, az
utolsókat inkább kerülje. Tehát azonos szénhidráttartalom esetén, az
elsők kevésbé, az utolsók inkább emelik a vércukorszintet.
Ismételten hangsúlyozom, hogy a fent leírtak a diétáskönyvek
hozzávetőleges leegyszerűsítései, amiért a szakemberek szíves elnézését
kérem. A célom csupán az, hogy felhívjam a nagyközönség figyelmét
a helyes diéta bonyolultságára. A szerkesztő úr beleegyezését
megköszönve a következő könyveket ajánlom az önök figyelmébe:
Fövényi--Papp: "Cukorbetegek diétáskönyve", Fövényi: "Cukorbajról
cukorbetegeknek" II. kiadása, Fövényi--Szövérffy: "Inzulinnal kezelt
cukorbetegek könyve.
Az elhízás egyéb szövődményei:
A normális testsúlyra törekedve nemcsak a cukorbetegséget, hanem az
elhízás egyéb, jól ismert szövődményeit is megelőzhetjük. Ezek a
cukorbetegségen kívül a következők:
- Szív-, és érrendszeri szövődmények (magas vérnyomás,
szívelégtelenség, az érelmeszesedés felgyorsulása,
visszértágulat-lábszárfekély, nyirokkeringési zavarok)
- A légzőrendszer működési zavarai, hajlam a különböző
megbetegedésekre.
- Mozgásszervi bántalmak (az ízületek idő előtti
elfajulása-kopása, lúdtalp, ízületi lazaság, csökkent izomtónus,
sérülékeny inak).
- Emésztőszervi megbetegedések (a máj zsíros elfajulása,
epekövesség, epehólyag működési zavarok, emésztési rendellenességek).
- Idegrendszeri problémák (fejfájás, szédülés, gyengeség,
lelki zavarok: szorongások, bűntudat, kényszercselekedetek).
- Nőgyógyászati zavarok (menstruációs zavarok, szövődményes
terhesség-, és szülés, gyakoribb halva születés).
Az elhízás alattomos, 30-40 évvel a megjelenése után
gyilkol, de már az utolsó 10-15 évben megnyomorít. Az elhízott ember
átlagéletkora legalább 10 évvel kevesebb a normál súlyúakéhoz képest.
Néhány általánosság,
majd jó tanács, elsősorban cukorbetegeknek:
A cukorbeteg kezdetben kétkedéssel, szorongással veszi tudomásul
betegségét. A kezdeti riadalom miatt néhány hétig az ajánlásokat
általában be is tartja. A betegség természete azonban olyan, hogy
látványos javulás, vagy rosszabbodás csak távlatilag várható. A
javulás, ill. a panaszmentesség is csak kitartó, makacs
következetességgel, életre szóló örökös küzdelemmel tartható fenn.
A szomorú tapasztalat szerint, ez csak nagyon kevés betegnek
sikerül. Valamilyen téves elképzelés szerint az a balga hit alakul
ki, hogy a diétát, az életmód-változtatást a tabletta helyettesíti, ha
meg ez sem segít végső reménynek, ott van az inzulin.
Az inzulinra valóban sor kerülhet a II. típusú cukorbetegségben is.
Azonban ha ezt fölajánljuk, szinte kivétel nélkül minden beteg a
"struccpolitika", a halogatás híve. Közben telnek az évek, a
szövődmények kíméletlenül meg-megjelennek, egyre nehezebben
uralhatók.
És végezetül néhány egyszerű de
megfontolandó, konkrét tanács:
- Különös gonddal kezelje fogát és a lábát.
- Ha diétája összeállításában járatlan, kérjen orvosától
minta diétát.
- A meghatározott szénhidrátmennyiséget minden esetben
fogyassza el.
- Ha saját maga állítja össze diétáját, legalább két hétig
vezessen naplót, jegyezzen fel minden elfogyasztott ételt és italt,
ennek mennyiségét, kalóriatartalmát, az elfogyasztás idejét és kérje ki
erről orvosa véleményét.
Remélem,
hogy tájékoztatómmal valamelyest hozzájárultam ahhoz, hogy a
cukorbetegség komolyságát mindenki felmérje, hogy sikerült
megmagyaráznom a szülőnek azt, hogy gyerekeink túlzott
cukorfogyasztása, esetleges túltáplálása miért veszélyes. A cukorbeteg,
és a jelölt sorsának a kulcsa elsősorban saját kezében van, a
jelentéktelennek tűnő ajánlásokat érdemes betartani. Ha ennek
szükségességéről sikerült meggyőznöm, úgy vélem, könnyebb lesz
elviselnie az Önre nehezedő, plusz megterhelést.
Köszönöm Dr. Fövényi József és Dr. Tarkó Mihály támogatását, a
tájékoztató összeállításához nyújtott szíves segítségét.
Kívánok
mindnyájuknak sikeres diétázást, fogyókúrát és jó egészséget:
1992
Tiszaújváros. (2021-ben némileg módosítva)
|