Általános alapfogalmak a fertőző betegségekről,
kiemelten a koronavírusról.
A megelőzési lehetőségek rövid magyarázata.
Fertőző
betegség: az a jelenség, amikor egy idegen kórokozó
(ágens) megjelenik egy gazdaszervezetben, és
azt megbetegíti.
Bármely
fertőző betegség kialakulásának kizárólagos feltétele, hogy
létezzék:
- Egy fertőző kórokozó =
fertőző ágens = ágens (pl. vírus, baktérium, parazita)
- Egy kórokozót hordozó (pl.
egy beteg ember, vagy panaszmentes-tünetmentes ember, vagy állat, vagy
tárgy)
- A kórokozó kiszabadulásának egy kijárata (pl.
köhögő-, tüsszentő-, beszélő ember, vagy: kilincs, pénz, telefon,
egyéb tárgyak, felületek)
- Egy út, amit a kórokozó -
a forrástól a célig - megtehet (levegő, tárgyak érintése, lenyelése,
belégzése)
- Egy behatolási kapu, amin
a kórokozó beléphet a gazdaszervezetbe (garat, bőr, emésztőrendszer,
vér)
- Egy fogékony gazdaszervezet (pl.
oltatlan ember, egyéb betegségek által legyengült ember, a kórokozóval
először találkozó ember)
Bármely
fertőző betegség csakis akkor alakulhat ki, ha az összes
előző feltétel teljesül, bármely hiánya esetén betegség nem jön
létre.
A
folyamatot fertőző láncnak nevezik. A fertőző betegség bármely láncszem
megszakításával megelőzhető.
A konkrét
megelőzési lehetőségek, némi magyarázattal:
1. Kórokozóval szembeni megelőzés.
Esetünkben a koronavírus teljes kiirtására nincs
valós esély. Sok más kórokozót az emberiség
gyakorlatilag már kiirtott.
2. Hordozóval szembeni megelőzés.
Környezetünkben ez a vírus már megjelenhetett, vagy a jövőben
megjelenhet.
A vírus hordozója a beteg ember (a gyógyulásig), de lehet az egészséges
is, vagy egy vírussal szennyezett tárgy is.
A hordozóval kapcsolatba került egésszséges emberben (kontakt) a vírus
kezdetben (kb. két hétig) nem mutatható ki, de a jelenléte nem is
zárható ki. Csupán az idő döntheti el, hogy valóban
megfertőződött-e, vagy sem.
A zárlat (karantén) az
ismeretlen hordozók helyben tartása miatt történik.
Az utazások korlátozásával elkerülhetjük
az ismeretlen hordozókat.
A zsúfolt tömeg elkerülése ugyanezt a célt
szolgálja.
3. A kórokzó kijáratával
szembeni megelőzés.
Beszéd, köhögés, tüsszentés közben a légútakból mikroszkopikus cseppek
kerülnek a levegőbe (maximum 2 méterre, tüsszentéskor). Ezen cseppekben
megbújhat a kórokozó. A cseppek egy ideig a levegőben szállnak (ködös,
nedves, fülledt időjárás esetén sokáig), onnan a tárgyakra ülepednek,
majd elpárolognak. A kórokozó így szabadon marad, órákig, vagy akár
napokig fertőzőképes lehet, de szerencsére előbb, utóbb elpusztul.
A
kilépési kapu, a kijárat bezárását célozza a szájat
és az orrot elfedő, sebészi, textília-maszk.
Ez a maszk felfogja a fertőző cseppeket, így azok nem tudnak kijutni,
másokat nem tudnak megfertőzni. Bármyely légúti betegségben szenvedőnek
(hordozóknak) ajánlott.
A maszk a lehetséges
áldozatokat, a környezetet védi, nem a viselőjét. A koronavírus, kis
mérete miatt ezen a maszkon, belégzés közben áthatolhat.
Ez
a maszk a járvány sújtotta területen az
egészségeseknek is ajánlható, mivel ők is lehetnek vírushordozók.
Országunkban elszigetelt esetek vannak, nincs járvány, hanem
járványveszély van!
Fertőzés
elleni teljes védelmet csak a speciális szűrővel rendelkező, szorosan
záró maszkok nyújtanak. Viselésük azoknak
kötelező, akik bizonyítottan koronavírussal fertőzött környezetben
végzik a munkájukat.
Tömegben,
sorbarnálláskor tartsunk egymástól (lehetséges fertőző kijáratok)
legalább egy méter távolságot.
4. A tovaterjedési út megakadályozása.
A tovaterjedési út elleni védekezést célozza a gyakori, szappanos kézmosás, a
közvetlen érintkezéssel történő üdvözlési szokások (kézfogás, puszi)
kerülése. A környezet (kilincs, fogantyú, pénz, telefon, stb.) fertőtlenítése is a tovaterjedési utat akadályozza.
A koronavírus
zsírba van csomagolva, amit a közönséges szappan, vagy bámilyen
felület-fertőtlenítő felold, a vírust elpusztítja.
5. A kórokozó baehatolási kapujának védelme.
A koronavírus csak a légutakon (tudomásom szerint) léphet be a
gazdaszervezet áldozat-sejtjeibe, bőrön, emésztőszerven keresztül nem
tud a sejtbe hatolni. A bőrről, viszont a szájba, innen a garatba
kerülhet (a garat közös légút- és emésztőút), vagy az orrba juthat.
Ezért kerülendő az
arc érintése. Egyes javaslatok szerint a
gyakori, tizenöt percenkénti folyadékfogyasztás a vírust a garatból
lemossa a gyomorba, ahol a gyomorsav elpusztítja.
6. Fogékony
gazdaszervezet.
Elvileg az egész emberiség fogékony az aktuális koronavírus-típus
fertőzésre, mivel eddig még nem találkozott vele. A védelmet
ellene specifikus
védőoltással lehetne megszerezni. Ennek
kifejlesztése gőzerővel zajlik.
Általános,
minden kórokozóval szembeni védelmet a mindenki által ismert egészséges
életmód nyújt. Valószínű, hogy itt inkább a betegség enyhébb
lefolyásáról van szó, mint valós alacsony fogékonyságról. Eddigi
ismereteink szerint a koronavírusra az idős, krónikus betegségben
szenvedő korosztály a legfogékonyabb, illetve a betegség lefolyása
náluk a legsúlyosabb.
Kormányzati
tájékozató a koronavírusról
A
koronavírus tünetei és kezelése
|