Fejléc


Üdvözöljük a Tiszaújvárosi II.sz. Felnőtt Háziorvosi  Körzet honlapján!

A háziorvos élete és munkássága.   A körzet mindennapjai.   Rendelési idő.   Ki a helyettes?    Mi a sürgősség?   Előjegyzés.   Hogy lehet kicselezni a sorbanállást?   Hogy kerüljem el a szívbetegséget?    A  régi gyógyszereimet akarom. Milyen gyakran járjak szűrővizsgálatokra?

Legfontosabb tudnivalók egy házi.orvosi körzet működéséről.  Orvosi tanácsok. 


  Menü 


Oldalsáv

Látogatószámláló
:
free counters
Szavazás a weblapról
Részletekért kilikk a képre
Általános alapfogalmak a fertőző betegségekről, kiemelten a koronavírusról. A megelőzési lehetőségek rövid magyarázata.


Fertőző betegség: az a jelenség, amikor egy idegen kórokozó (ágens) megjelenik egy gazdaszervezetben, és azt megbetegíti. 

Bármely fertőző betegség kialakulásának kizárólagos feltétele, hogy létezzék: 
  1. Egy fertőző kórokozó = fertőző ágens = ágens (pl. vírus, baktérium, parazita
  2. Egy kórokozót hordozó (pl. egy beteg ember, vagy panaszmentes-tünetmentes ember, vagy állat, vagy tárgy) 
  3. A kórokozó kiszabadulásának egy kijárata (pl. köhögő-, tüsszentő-, beszélő ember, vagy:  kilincs, pénz, telefon, egyéb tárgyak, felületek)
  4. Egy út, amit a kórokozó - a forrástól a célig - megtehet (levegő, tárgyak érintése, lenyelése, belégzése)
  5. Egy behatolási kapu, amin a kórokozó beléphet a gazdaszervezetbe (garat, bőr, emésztőrendszer, vér) 
  6. Egy fogékony gazdaszervezet (pl. oltatlan ember, egyéb betegségek által legyengült ember, a kórokozóval először találkozó ember)  
Bármely fertőző betegség csakis akkor alakulhat ki, ha az összes előző  feltétel teljesül, bármely hiánya esetén betegség nem jön létre.

A folyamatot fertőző láncnak nevezik. A fertőző betegség bármely láncszem megszakításával megelőzhető

A konkrét  megelőzési lehetőségek, némi magyarázattal:
1. Kórokozóval szembeni megelőzés.
Esetünkben a koronavírus teljes kiirtására nincs valós esély. Sok más kórokozót az emberiség gyakorlatilag már kiirtott.

2. Hordozóval szembeni megelőzés.
Környezetünkben ez a vírus már megjelenhetett, vagy a jövőben megjelenhet.

A vírus hordozója a beteg ember (a gyógyulásig), de lehet az egészséges is, vagy egy vírussal szennyezett tárgy is.

A hordozóval kapcsolatba került egésszséges emberben (kontakt) a vírus kezdetben (kb. két hétig) nem mutatható ki, de a jelenléte nem is zárható ki.  Csupán az idő döntheti el, hogy valóban megfertőződött-e, vagy sem.

A zárlat (karantén) az ismeretlen hordozók helyben tartása miatt történik.
Az utazások korlátozásával elkerülhetjük az ismeretlen hordozókat.
A zsúfolt tömeg 
elkerülése ugyanezt a célt szolgálja.

3. A kórokzó kijáratával  szembeni  megelőzés.
Beszéd, köhögés, tüsszentés közben a légútakból mikroszkopikus cseppek kerülnek a levegőbe (maximum 2 méterre, tüsszentéskor). Ezen cseppekben megbújhat a kórokozó. A cseppek egy ideig a levegőben szállnak (ködös, nedves, fülledt időjárás esetén sokáig), onnan a tárgyakra ülepednek, majd elpárolognak. A kórokozó így szabadon marad, órákig, vagy akár napokig fertőzőképes lehet, de szerencsére előbb, utóbb elpusztul. 

A kilépési kapu, a kijárat bezárását célozza a szájat és az orrot elfedő, sebészi, textília-maszk.

Ez a maszk felfogja a fertőző cseppeket, így azok nem tudnak kijutni, másokat nem tudnak megfertőzni. Bármyely légúti betegségben szenvedőnek (hordozóknak) ajánlott. 

A maszk a lehetséges áldozatokat, a környezetet védi, nem a viselőjét. A koronavírus, kis mérete miatt ezen a maszkon, belégzés közben áthatolhat.

Ez a maszk a járvány sújtotta területen az egészségeseknek is ajánlható, mivel ők is lehetnek vírushordozók. Országunkban elszigetelt esetek vannak, nincs  járvány, hanem járványveszély van!

Fertőzés elleni teljes védelmet csak a speciális szűrővel rendelkező, szorosan záró maszkok nyújtanak. Viselésük azoknak kötelező, akik bizonyítottan koronavírussal fertőzött környezetben végzik a munkájukat. 

Tömegben, sorbarnálláskor tartsunk egymástól (lehetséges fertőző kijáratok) legalább egy méter távolságot.

4. A tovaterjedési út megakadályozása.
A tovaterjedési út elleni védekezést célozza a gyakori, szappanos kézmosás, a közvetlen érintkezéssel történő üdvözlési szokások (kézfogás, puszi) kerülése. A környezet (kilincs, fogantyú, pénz, telefon, stb.) fertőtlenítése is a tovaterjedési utat akadályozza.

Kézfogás a COVID19 idején

A koronavírus zsírba van csomagolva, amit a közönséges szappan, vagy bámilyen felület-fertőtlenítő felold, a vírust elpusztítja.

5. A kórokozó baehatolási kapujának védelme.
A koronavírus csak a légutakon (tudomásom szerint) léphet be a gazdaszervezet áldozat-sejtjeibe, bőrön, emésztőszerven keresztül nem tud a sejtbe hatolni. A bőrről, viszont a szájba, innen a garatba kerülhet (a garat közös légút- és emésztőút), vagy az orrba juthat. Ezért kerülendő az arc érintése. Egyes javaslatok szerint a gyakori, tizenöt percenkénti folyadékfogyasztás a vírust a garatból lemossa a gyomorba, ahol a gyomorsav elpusztítja.  

6. Fogékony gazdaszervezet.
Elvileg az egész emberiség fogékony az aktuális koronavírus-típus  fertőzésre, mivel eddig még nem találkozott vele.  A védelmet ellene specifikus védőoltással lehetne megszerezni.  Ennek kifejlesztése gőzerővel zajlik.

Általános, minden kórokozóval szembeni védelmet a mindenki által ismert egészséges életmód nyújt. Valószínű, hogy itt inkább a betegség enyhébb lefolyásáról van szó, mint valós alacsony fogékonyságról. Eddigi ismereteink szerint a koronavírusra az idős, krónikus betegségben szenvedő korosztály a legfogékonyabb, illetve a betegség lefolyása náluk a legsúlyosabb.

Kormányzati tájékozató a koronavírusról
A koronavírus tünetei és kezelése