Fejléc


Üdvözöljük a Tiszaújvárosi II.sz. Felnőtt Háziorvosi  Körzet honlapján!

A háziorvos élete és munkássága.   A körzet mindennapjai.   Rendelési idő.   Ki a helyettes?    Mi a sürgősség?   Előjegyzés.   Hogy lehet kicselezni a sorbanállást?   Hogy kerüljem el a szívbetegséget?    A  régi gyógyszereimet akarom. Milyen gyakran járjak szűrővizsgálatokra?

Legfontosabb tudnivalók egy házi.orvosi körzet működéséről.  Orvosi tanácsok. 


  Menü 

Járványhelyzet, aktuális adatok

2021.11.14

A járvánnyal kapcsolatos gyakori kérdések.

Oldalsáv

Látogatószámláló:
free counters
Szavazás a weblapról
Részletekért kilikk a képre

COVID 19 járványhelyzet praxisunkban (2021.11.14)


Beoltottak száma
1110 fő (75%)
Harmadik (megerősítő) oltásban részesültek száma (oltóponton elvégzett oltás-adatok nélkül)
192 fő
13%
Vakcina által okozott érdemi mellékhatások száma:
0 fő
Koronavírus fertőzésben megbetegedettek száma
215 fő
Igazolt koronavírus fertőzésben elhunytak száma:

18 fő
 

Az eddigi járvány-időszak tapasztalatai a betegségről:

 • A betegség súlyossága változó: az egészen enyhe lefolyástól a hirtelen kialakuló, súlyos, életveszélyes állapotig változhat, leggyakrabban közepes lefolyású.
 • A súlyos, életveszélyes lefolyás legelsősorban az idős, sokféle krónikus betegségben szenvedőknél fordul elő, de fiatal betegünknél is előfordult,  ugyanakkor elaggott,   magatehetetlen, ágyban fekvő túlélővel több esetben is találkoztunk. Összességében a betegség súlyossága kor- és életmódfüggő.
 • A felépülési idő változó, napoktól hetekig tarthat, szintén kor- és életmód függő. Általában néhány nap, többnyire 10 nap alatt gyógyulás várható. A fáradékonyság a betegség lezajlása után, nem túl gyakran, hetekig is elhúzódhat.
 • Érdemi, hosszútávú szövődményt nem tapasztaltunk (ebben szerepe lehet az idejében elkezdett gyógyszeres kezelésnek is).
Tapasztalataink a vakcinákról:
 • Érdemi, korai vagy távlati mellékhatást (oltási reakciót) egyetlen esetben sem, és egyetlen vakcina-típusnál sem tapasztaltunk.
 • Mindegyik vakcina-típus biztonságosnak és hatékonynak bizonyult, de a hatékonyság csupán 4-5 hónapig tart. Ezen határidő után, mindegyik második körös oltás-típus esetében előfordult (az oltatlanokhoz képest elvétve) enyhe lefolyású koronavírus betegség.
 • A vakcina a súlyos lefolyású betegség ellen nyújt hatékony védelmet, abszolút védelemről nem beszélhetünk. A vakcina olyasmi, mint az esőben az esőernyő, vagy az utcai harcokban a golyóálló mellény, viharban és golyózáporban ez a védelem elégtelen.
 • A lakosság átoltottsága gyakorlatilag befejezettnek tekinthető, további, érdemi növelésre, sem az egészségügy, sem a kormány részéről nem mutatkozik reális esély. 
 • Az oltás ellenesek érvei szerteágazóak, leginkább a lehetséges mellékhatásoktól tartanak. Az önjelölt oltásszakértők aknamunkájának káros hatása országunkban csökkenni látszik, habár még jelentős.
 • A hat hónapnál régebben beadott oltások elveszítik a hatékonyságukat, szükség van a harmadik, megerősítő oltásra. Jelenlegi tudásunk szerint ennyire vagyunk képesek, a jövőben, bizonyára egyre hatékonyabb megelőzési és kezelési módszerek fognak megjelenni.
 • A vakcina a fertőzés elleni védekezésnek csupán az egyik (legfontosabb) láncszeme, mégpedig a fertőzésre fogékony szervezet, specifikus, de viszonylagos megvédése. A másik két láncszemet (a fertőzés forrásának és terjedési útjának akadályozása – szociális távolságtartás, maszk, hygiéne álltal) minden felelős embertársunk megismerhette és belátása szerint élhet vele.
 • A lakosság átoltottsága a társadalom aktuális tudáshalmazában és a társadalomszervezésben vetett közbizalomnak is fokmérője. Az vakcinát vállalóknak ezúttal is köszönjük a bízalmát.
További lehetőségek, valószínű forgatókönyvek.
 • A koronavírus – emberi számítás szerint – velünk marad, az emberiség be kell rendezkedjék  a  vele történő, hosszú távú együttélésre.
 • A vírus, előbb-utóbb mindenkit meg fog találni, ezért a nyájimmunitás az aktuális verzióval szemben valamikor, valamennyi ideig ki fog alakulni.
 • A koronavaírus, akárcsak a szezonális influenza vírusa változékony, sokféle mutáció jöhet létre, amelyek ellen újabb intézkedések bevezetésére lesz szükség.
 • Akárcsak a szezonális influenzában, az egyén élete folyamán többször is megfertőződhet.
 • Jelen helyzetben, hazánkban a szükséges és lehetséges hatósági intézkedések megtörténtek, a további reális lehetőség, csupán a mindenki által megismert egyéni teendők felelős vállalása és betartása. Hatósági intézkedésekkel az egészségügy működőképességének fenntartása jöhet szóba, amely csak időszakosan bevezetendő korátozásokkal, vagy kényszer-intézkedésekkel lehetséges, és amelyek a járványhelyzettől függően, bizonyára meg fognak történni.
 • Fáziseltolódásokkal ugyan, de a járvány az egész világon hasonlóan kell zajlodjék, a  különbözőségek az átoltottságból és a lakosság hozzállásából, fegyelmezettségéből adódhatnak.
Járványhelyzet a praxisunkban: (
2021.03.24)

Oltásra regisztráltak száma: 428
Oltottak száma:
ebből második oltást megkapta:
317

100
Oltásra várakozók száma
111
Igazolt koronavírus fertőzésben egyszer megbetegedettek száma:

117
Igazolt koronavírus fertőzésben ismételten megbetegedettek száma:
2
Igazolt koronavírus fertőzésben elhunytak száma:
10
Kórházi kezelésre szorult:
17
Koronavírus fertőzésen átesett, késői, tartós szövődmény jelentkezett:
2

Általános tapaszalatok:
 • Az oltásra regisztrálók száma hétről hétre növekedik, de a nyájimmunitás megvalósulása  szempontjából továbbra is  elégtelen.
 • Az oltást elutasítók, vagy a keleti vakcinákkal szembeni bizalmatlanok száma csökken (a vakcinákkal szembeni közbizalmat rombolók kártékony hatása gyengülni látszik).
A vakcinák elfogadottságáról készült névtelen felmérésünk eredménye (42 válaszoló):
Űrlapok-válaszdiagram. Kérdés címe: Elfogadna-e bármely Magyarországon engedélyezett oltást?. Válaszok száma: 42 válasz.
 • Összességében, a regisztráltak többsége a rendelkezésre álló vakcinák közül nem válogat, azt szakmai és bizalmi kérdésnek tekinti, a felkínált vakcinát örömmel és hálásan fogadja.
 • Oltásnak tulajdonítható, érdemi mellékhatást egy esetben sem tapasztaltunk.
Az oltásra besoroltak kiválasztásának elvei:
A besorolás a fertőzésnek leginkább kitett korosztály, a legidősebbek oltásával kezdődött, onnan haladtunk a legfiatalabbak felé. A korosztályon kívül a besorolásnál figyelembe vesszük az oltandók veszélyeztetettségi állapotát is, valamint a különböző, éppen rendelkezésre álló oltások javallatait és ellenjavallatait.

Kezdetben, a keleti vakcinák megjelenésekor a tömeges bizalmatlanság miatt, nem csak a fenti kritériumokat vettük figyelembe, hanem azokat oltottuk be, akik a keleti vakcinát elfogadták. Így eshetett meg, hogy kezdetben,  a viszonylag fiatalabb és a kevés rizikóval rendelkezők hamarabb jutottak oltáshoz, mint az idősebbek. Mivel a
tapasztalatai a betegségről: bizalmatlansági problémával már csak elvétve találkozunk, jelenleg a besorolás már csak szigorú szakmai szempontok szerint történik.
Hogyan történik az oltásszervezés:
Általában hetente kapjuk meg az oltásra regisztráltak listáját, a hét elején tudjuk meg, hogy a listából hány főt irányíthatunk oltópontra. Kedden vagy szerdán értesülünk arról, hogy a következő napokban, helyben, hány és milyen vakcinát olthatunk. A kínai vakcina hosszú ideig tárolható, így a felhasználása tervezhető. A nyugati vakcinák hatos, vagy tízes kiszerelésben érkeznek, legfentebb napokig tárolhatók, felbontás után órák alatt fel kell használni. A fenti adatok birtokában a besorolásra szántaknak a vakcinát telefonon (sokszor hosszas egyezkedés és többszöri megkeresés után) kínáljuk fel. Az oltópontos oltást elfogadóknak a betegségeikről és rendszeres gyógyszereikről tájékoztatót adunk, amit az oltóponton be kell mutatni. Oltás előtt ugyancsak be kell mutatni a beleegyező nyilatkozatot.


Járványhelyzet a praxisunkban: (
2021.02.17-i állapot)
 • körzetünkben a mai napig 89 fő 21-85 év közötti, igazolt COVID pozitív betegről tudunk.
 •  igazolt COVID 19 betegség miatt elhunyt 9 betegünk, mindnyájan súlyos krónikus betegségben szenvedtek;  legidősebb elhunyt betegünk 85 éves, a legfiatalabb 21 éves volt. 80 betegünk meggyógyult.
 • a betegség döntő többsége enyhe-, néhányszor középsúlyos lefolyással zajlott, ritkán elhúzódóan.
 • a 60 év fölötti betegeink is, viszonylag gyorsan meggyógyultak;
 • a betegség sok esetben hullámzó lefolyású: jobb és rosszabb periódusokkal tarkított;
 • a gyógyult, panaszmentes betegeink PCR teszt-pozitívitása több esetben hosszabb ideig megmaradt; jelen ismereteink szerint ők már nem fertőznek;
 • lezajlott, igazolt COVID19 utáni, ismételt megbetegedés is előfordult
 • az Ezüst Híd gondozóház és a Hajléktalanszálló lakóit és személyzetét beoltottuk, a pacientúránkból eddig 17 fő kapta meg az oltást (11 fő helyben, 6 fő Mislkolcon); egyetlen esetben sem tapasztaltunk szövődményt.
Általános járványhelyzet:
 • bizonyítottan hatékony és biztonságos vakcinák kerültek forgalomba, megkezdődött a lakosság tömeges védőoltása
 • várhatóan a közeljövőben egyre több gyártó vakcinája kap engedélyt.
 • mutáns és hibrid vírus-törzsek alakultak ki, amelyekre az eddig engedélyezett vakcinák hatásosak; a hibrid törzsekről még kevés az szakirodalmi adat;
 • akárcsak a világban, országunkban is a COVID-19 járvány második hulláma zajlik;
 • a történések a szakemberek által prognosztizált, tudományos tényeken alapuló ismeretek szerint zajlanak, mondhatni, hogy semmi rendkívüli nem következett be;
 •  Európában mindenhol jelen van a vírus, úgy tűnik, hogy hosszútávon velünk is marad, meg kell tanulnunk vele együtt élni;
 • a vírus szélsőségesen különböző súlyossági betegséget okozhat, a tünetmentes, vagy enyhe panaszoktól egészen az életet veszélyeztető állapotig;
 • bárki lehet tünetmentes fertőző, ha éppen ebben a pillanatban nem is, de órákon belül mégis  azzá válhat;
 • az emberiség – azon belül országunk is – a lehetséges, reális mértékig felkészült a vírushelyzet kezelésére, a megszokott életünket, egyelőre nem kell radikálisan korlátozni;
 • a vírus elöl nem lehet elbújni, nagy valószínűség szerint a lakosság döntő többsége át fog fertőződni;
 • a megfertőződés masszivitása (egyik véglet: a fertőző beteg általi, közvetlen szembeköhögés, másik véglet: maszkot viselő fertőző beteggel közös légtérben tartózkodás) nem mellékes; a masszív fertőzés súlyosabb lefolyású betegséget valószínűsít;
 • a szakemberek által javasolt megelőzési módszerek hatékonysága megerősítést nyert;
 • a középsúlyos vagy súlyos esetekben már bizonyítottan hatékony gyógyszerek állnak rendelkezésre országunkban is;
 • megszaporodtak a járványhelyzettel kapcsolatos önjelölt szakértők, a fotelkritikusok és a rémhírterjesztők; káros befolyásuk a tények ellenére is jelentős;
 • a járvány által okozott károk súlyossága elsősorban a lakosság fegyelmezettségétől, szolidaritásától, józanságától és nem egyébtől függ.
Javaslataink:
 • Kizárólag az Operatív Törzs által javasolt teendőket tanácsos betartani, minden egyéb törekvés vagy szándék: kérdéses vagy káros.
 • Kérjük, támogassa az Operatív Törzset és a hivatalos szakembereket! Kérjük utasítsa el az őket érő méltánytalan kritikákat, a közösségi médián terjedő, nem ritka gúnyolódást.
Kéréseink:
 • Kérjük, hogy éljen az EESZT nyújtotta lehetőségekkel, segítse idősebb hozzátartozóit is. A gyógyszerigényeket legkönnyebben e-mailes kérésre (sdoki@outlook.hu), az EESZT-vel tudjuk teljesíteni, a telefonos gyógyszerigénylések sokasága megnehezíti a munkánkat, leginkább az éppen jelen levő beteg ellátását.
 •  Légúti panaszokkal jelentkezőket a rendelőben nem tudunk fogadni, kérjük, hogy panaszaikkal telefonon keressenek.
 • A panaszmentesek a gondozási  rutinvizsgálatokat halasszák  későbbi  időpontra.
 •  Kérjük, hogy lehetőség szerint minden panasszal, először telefonon (+36 49 548 393) forduljanak hozzánk. Sok esetben a telefonos konzultáció elegendő, szükség esetén személyesen is megvizsgáljuk. A telefon valóban sokszor foglalt, vagy rendelési időben sem tudjuk felvenni – kérjük, próbálkozzék sokszor. Rendelési  időn  kívül csak üzeneterögzítésre van lehetőség. A telefont legszívesebben a rendelés előtti félórában tudjuk fogadni.

2020.05.04
Országunkban a járványgörbét mostanáig sikerült laposan tartani, a járvány robbanása nem következett be, és kijelenthető, hogy városunkban továbbra sincs igazolt COVID-19 fertőzés. Ezért, és más országok tapasztalatai alapján a járványügyi szigorítások fokozatos feloldása vált lehetségessé, ami azonban nem jelenti a vészhelyzet végét! A védőoltás kifejlesztéséig a lakosság "átfertőződése" továbbra is elkerülhetetlen, és továbbra is fontos, hogy ez ne robbanásszerűen következzék be, habár az egészségügyi rendszerünknek  már a lehető legrosszabb forgatókönyvre is sikerült felkészülnie. A leginkább veszélyeztettek védelme érdekében a szociális  kontaktusokat, így az orvos-beteg találkozást is, változatlanul a lehető legalacsonyabb szinten kell tartani.

Fontos, hogy életünk - különösen az egészségügyi szolgáltatások terén - ésszerű szabályok szerint folyjék tovább.

Városunkban a legfontosabb változás, hogy beindultak a szakrendelések, azonban a torlódások továbbra is veszélyesek, elkerülésük érdekében a következőket kérjük, illetve a következőkről tájékoztatjuk önöket:
 • A szokásos szakrendelői gondozási rutin-ellenőrzéseket a panaszmentesek halasszák el; ha mégis úgy érzik hogy a problémájuk sürgőssé vált: telefonon egyeztessenek a háziorvosukkal. A szakrendelések kizárólag előjegyzéssel fogadnak betegeket és csak a háziorvos előzetes szűrése alapján. Ez alól kivétel a sebészteti szakrendelő: friss balesetek miatt közvetlenül is fogad betegeket.
 • Az emelt-, és kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerek szakjavaslatának határidejét a háziorvos a vészhelyzet végének kihirdetésétől számított 6-12 hónapig meghosszabbíthatja (ha az elavulás a vészhelyzet kihirdetése után következett be)
 • Az elavult közgyógyigazolványok a vészhelyzet végének kihirdetésétől számított 6-12 hónapig érvényben maradnak.
 • gépjármű-vezetői alkalmassági a vészhelyzet végének kihirdetésétől számított 3 hónapig érvényben marad.
A háziorvosi rendelési idő változatlan.

Kérjük kedves pácienseinket, hogy a szükséghelyzet feloldásáig személyesen továbbra is csak sürgős esetben jelenjenek meg a rendelőben; minden problémával lehetőleg telefonon, vagy e-mailen keressenek. Az utóbbi időszakban zajlott távkonzultációs tapasztalataink igen kedvezőek. Sok problémát biztonságosan meg tudtunk oldani személyes találkozás nélkül is, ebben nagy segítségünkre van a technika. Előzetes, telefonos megbeszéléssel többnyire eldönthető, hogy szükséges-e a személyes találkozás, vagy sem. Ha a telefonos adatnyerés alapján a vizsgálat elkerülhetetlen: időpont-egyeztetéssel elvégezzük.

Elérhetőségünk:
 • rendelési időben: +36 49 548 393
 • rendkívüli esetben: +36 20 390 7447
 • e-mailen: sdoki@outlook.hu
 • halaszthatatlan esetben 08-17 óra között (hirtelen támadt rosszullét esetén 22 óráig) minden nap, hétvégén is telefonos-, (+36 20 390 7447), vagy messengeres-, viberes  konzultációt vállalok.
A gondozási- és szűrési rutinteendők a szükséghelyzet idejére továbbra is halasztásra kerülnek.

Bizonyára köztudott, hogy a kormányablakkal rendelkezők az EESZT rendszerben maguk is megtekinthetik az eddig keletkezett egészségügyi adataikat.

Rendelési idő alatt ezen leletekkel kapcsolatos kételyek-, aggodalmak- és teendők telefonos (messengeres, viberes) megbeszélését - egyeztetést követően - szívesen vállaljuk.

Kérjük, hogy a rendszeres gyógyszereiket lehetőleg ne telefonon, hanem e-mailben (
sdoki@outlook.hu) igényeljék, mivel a hívásfogadások torlódása munkánkat sokszor megbénítja.

Az e-térbe igényelt receptekről bővebben itt olvashat: klikk

És végül kérjük, hogy:
 • a rendelésen megjelenni kívánók viseljenek orrot- és szájat elfedő maszkot,  használják a bejártatnál elhelyezett kéz-fertőtlenítőt!
 • a váróteremben tartsanak egymástól legalább másfél méter távolságot, a várakozás lehetőleg a szabadban történjék!
 • szíveskedjenek elfogadni, hogy óránként négy előjegyzett beteget tudunk személyesen ellátni.
 • támogassa az Operatív Törzset, és általában a döntéshozóinkat!

A rendkívüli helyzetet segítő kormányrendeletek:

 • Az e-recepteket bárki - meghatalmazás nélkül is - kiválthatja.  Kiváltáskor fel kell mutatni a személyi igazolványt, és tudni kell recepten szereplő beteg TAJ számát.
 • A vészhelyzet alatt a keresőképtelenség miatti igazolásokért nem kell személyesen megjelenni, e-amil címre küldjük, a munkáltató  köteles azt elfogadni.
 • Aki COVID19 vírussal kapcsolatban otthonában, vagy egészségügyi intézményben karanténba kerül táppénzre vehető.
Közösségi médián terjedő hírek, kritikák, ötletek:

Minden kedves páciensemnek javasolom, hogy járványüggyel kapcsolatos tájékoztatást és javaslatot csakis a hivatalos kormányzati -, és a helyi operatív törzstől és a rendelőintézettől fogadjon el. Az operatív törzs tagjai közösségükért és hazájukért felelősséget érző-, és vállaló szakemberek, döntéseiket kizárólag szakmai okok, és nem egyebek vezérlik. Ebben, a nemzeti összefogást igénylő szükséghelyzetben minden honfitársunk valódi személyisége felszínre kerül.

A szakember mindig a szakmailag indokolt, szükséges és lehetséges teendőket keresi, laikusok részéről most semmiféle gáncsoskodásnak nincs helye!


A szükséghelyzet miatt felmerülő gyakoribb kérdések:

Köszönjük az eddig tanúsított megértésüket, és közreműködésüket!