Fejléc


Üdvözöljük a Tiszaújvárosi II.sz. Felnőtt Háziorvosi  Körzet honlapján!

A háziorvos élete és munkássága.   A körzet mindennapjai.   Rendelési idő.   Ki a helyettes?    Mi a sürgősség?   Előjegyzés.   Hogy lehet kicselezni a sorbanállást?   Hogy kerüljem el a szívbetegséget?    A  régi gyógyszereimet akarom. Milyen gyakran járjak szűrővizsgálatokra?

Legfontosabb tudnivalók egy házi.orvosi körzet működéséről.  Orvosi tanácsok. 


web counter   Menü 


Oldalsáv

Látogatószámláló:
free counters
Szavazás a weblapról
Részletekért kilikk a képre
Felhívás oltásra jelentkezőknek!
2022.01.18

Kérjük pácienseinket, akik 2022.01.28-án, pénteken 14 -18 h között szeretnék felvenni a COVID19 elleni oltásukat, igényeiket 2022.01.21, 12 óráig, rendelési időben,  jelezzék  a

 49 548 393, vagy a 70 410 5287 telefonon

Hétvégi, akciós oltások a városunkban és a körzetünkben.
2022.01.06

Az új év januárjában országszerte, így városunkban is, a 12 év fölötti lakosság részére, akár  regisztráció nélküli Covid19 elleni vakcina felvételére van lehetőség;  az első, a második, vagy a megerősítő harmadik oltás is felvehető. Különösen az első és a megerősítő oltás felvétele ajánlott. A megerősítő oltás a második oltástól eltelt négy, vagy több hónap után kérhető és javasolt. Az oltóponton bárki megjelenhet, akár a TAJ számmal nem rendelkezők is.

A beosztás szerint 2022.01.28-án, pénteken, 14-18 óra között, a rendelőnkben azok oltását végezzük, akiket előzőleg mi oltottunk, vagy azon pácienseinket, aki kérik az első oltást. Kérjük, akik élni szeretnének ezzel a lehetőséggel, adat egyeztetés céljából, rendelési időben

+36 49 548 393 telefonszámon hívjanak.


2022.01.29-én, szombaton, 10-18 óra között a Termálfürdő Balneoterápiáján, bárkit szívesen fogadunk.

Jelentkezési lehetőség harmadik körös vakcinára
2021.08.27.

Körzetünk 2021.08.30-tól tervezi a helyben végzendő, COVID19 elleni, harmadik körös vakcinációt, az alábbi időpontokban.

Hétfőn és csütörtökön 16 órától, a többi napokon 11 órától.

Az oltásra jelentkezők levelét a 

sdoki@outlook.hu

email címre várjuk.  Az alábbi adatokat kérjük:
  • Név, TAJ
  • Az előző vakcina megnevezése, a második vakcináció dátuma (Jannsen esetén az oltás dátuma). A második oltástól legalább négy hónapnak kell eltelnie.
  • A második oltás után jelentkezett-e valamilyen oltási reakció, ha igen azok rövid felsorolása.
  • Melyik oltást szeretné (vagy ránk bízza a választást)?
  • Melyik napon szeretné megkapni a vakcinát?

Az e-mailre, egyelőre nem áll módunkban válaszolni, csupán az igény-felmérés és a munkánk megszervezése miatt kérjük az adatokat. Korcsoport szerint, visszafelé haladva és a rizikótényezők figyelembe vételével, a későbbieben minden igénylőt keresni fogunk.

Helyben, a rendelőben azok oltását tudjuk vállalni, akiknek az előző oltását mi végeztük.

Kérjük, akik az oltóponton kapták az oltást, a harmadik oltásra is oda jelentkezzenek.  Kivételes esetekben, ha az utazás sehogy sem oldható meg, az oltást helyben is elvégezzük.

Az ország bármely oltópontjára jelentkezés menete.

Körzetünk második körös  átoltottsága 72%, azonban 90 fő, 60 év fölötti páciensünk nem élt a lehetőséggel. Úgy tűnik, hogy a vakcinát az esetleges mellékhatások miatti félelem miatt nem merik vállalni. 

A vakcinát vállalóknak köszönjük, hogy részt vettek a közös védekezésben, és kérjük őket, hogy a tapasztalataikra támaszkodva bátorítsák az oltatlanokat!Kérdések és válaszok  a COVID-vakcináról

2021.01.31.
Hogyan történik az oltás?

Városunkban a szociális otthonok lakóinak és a hajléktalanoknak, valamint a személyzetnek beoltása zökkenőmentesen megtörtént.

Február első hetében kezdődik a legidősebb lakosok oltása (akik előzetesen regisztráltak és akiknek a listáját a háziorvosok már megkapták). A kevés oltóanyag miatt, első körben, körzetenként csupán 16 beteg oltására van lehetőség. Ebből tíz oltás a háziorvosi rendelőkben fog megtörténni, hat oltandó személy a megyei oltópontokba irányítható (szállításuk szükség esetén megoldható).

Körzetünkben, ezen a héten az oltást 2021.02.05-én, pénteken, 11 órától a rendelőnkben végezzük. Addig is kérjük pácienseinket, hogy a sürgető szervezés érdekében a hozzájáruló nyilatkozatukat minél hamarabb juttassák el körzetünkbe, és nyilatkozzanak arról is, hogy az oltást helyben, vagy a megyei oltóponton kívánják megkapni. Kívánságukat a háziorvos az oltás ésszerűsítése érdekében felülbírálhatja.

Hozzájáruló nyilatkozat erről a linkről tölthető le.

Aki a nyilatkozat letöltésével és nyomtatásával nem boldogul,  az körzetünkből is kérhet űrlapot.

Lakossági tájékoztató a Covid-19 vakcináról.

Van-e különbség a különböző országokból származó vakcinák között?

Bármely oltás engedélyezése szigorú protokoll szerint történik, amelyet hozzáértő és felelős szakember-csapat végez. Ők a mi védőink, a mi felelős, hazaszerető szakembereink. Aki bennük nem bízik, az saját magában nem bízik. Aki őket támadja, az olyan, mintha a vár ostrománál magát Dobó Istvánt és csapatát támadná.

Sok önjelölt szakértő támadni bátorkodik a kínai és az orosz vakcinát, ezzel jóhiszemű tömegeket bizonytalanít el, magyarán a magatartása kártékony a szükséghelyzettel küzdő közösségre. Tettének következményit már csak egyénileg lehet korrigálni, ha lehet.

Kína, a több mint 4000 éves nemzetállam olyan objektumot hozott létre, ami a Holdról is látható, és már felkereste a Hold árnyékos oldalát is. Kínát nem a hozzánk is eljutó tömegtermékekről kell megítélni, hanem a tudományos eredményeiről. 

Kínának, az 1.4 milliárdnyi lakosságát gyorsan kell olcsó használati tárgyakkal ellátnia, amelyek hozzánk is eljutnak. Ezt az árut ott nem egyszer használatos tárgynak, hanem félkész terméknek tekintik, ami ha elromlik, az ügyes, találékony kínaiak addig javítanak amíg szét nem foszlik, vagy már semmire sem használható.

A kínai és az orosz tudósok is bizonyítottan kiváló tudósok, szakemberek; saját népük  és a tudományos világ megbecsült szakemberei!

Az a jó oltás, amelyet a saját szakembereink jónak tartanak és felelősen engedélyeztek.
Hogyan működik a vakcina?

Az emberi szervezetet egész élete folyamán, folyamatosan különböző kórokozók támadják. A kórokozók a gazdaszervezetben maguk is életteret keresnek, szaporodni kívánnak. A gazdaszervezet a támadások ellen az immunrendszerrel védekezik, aminek a felépítése és működése egy ország védelmi rendszeréhez hasonlítható. A védelmet különböző feladatokra szakosodott elemek végzik, mint például határőrök, rendőrök, katonák, eltakarítók, fegyvergyárak, adattárolók.  A rendszer elemei a támadókat beazonosítják, adatait bizonyos ideig nyilvántartják, ellenük hatékony fegyvert gyártanak. Ha sikeres a védekezés a fegyvergyártás szünetel, csupán a támadó adatai kerülnek rögzítésre. Ezen adatok birtokában a fegyvergyártás gyorsan-, hiányában csak lassan indulhat be.

A oltás alkalmával a kórokozó valamelyik alkatrészét, vagy a kórokozó egy részének az adatait, vagy a legyengített/elölt kórokozót juttatják be a szervezetbe. Az immunrendszerünk a bejuttatott vakcinát (információt) teljes értékű kórokozóként azonosítja, adatait tárolja és megkezdi ellene a fegyvergyártást, amely majd megvéd a vakcinával bejutott információ gazdájától. Minden kórokozó ellen külön fegyver szükséges, a gyártás időbe telik, a gyártáshoz szükség van a támadó adataira.
A Covid-vakcinával kapcsolatban különböző pro- és kontra elméletek és érvek terjednek,  kiben kell megbízni?
Az oltóanyagok kutatása, előállítása, tesztelése, engedélyeztetése különösen bonyolult folyamat, amelyet szuperspecializált tudósokból álló munkacsoport végez. A csoport tagjai, családjukat és társadalmukat szerető, szűk tudományos területen teljes biztonsággal mozgó  szakemberek, úgymond a fejükkel felelnek a kezük alól kikerült termékért.  Tudják, és vállalják, hogy ezen termékek emberek millióinak változtathatják meg az életét. Ezen szakemberek állításaikat reprodukálható vizsgálatokra alapozzák.

A COVID-vakcinával kapcsolatos információkat csakis ezektől a szakemberektől tanácsos elfogadni. Magam is ezt teszem, mert – akárcsak más szakorvosok – csupán általánosságokat láthatok át erről a hatalmas tudástárból. Etikátlannak és károsnak tartom, ha egy klinikai szakorvos egy másik terület szakember-gárdájának ajánlásával szemben foglal állást. Az ellenvélemények megfogamazóit bizonyára jó szándék vezeti, viszont az egész világot érintő kérdésekben helyesebb az illetékes terület szakembereire bízni a döntést, hiszen egy másik terület szakemberének a virológia, epidemiológia, biológia, infektológia  tudományáról csak általános fogalmai lehetnek. Mindenhez értők, bármennyire is tűnjék annak: nincsenek.

A társadalmat érintő szakmai kérdésben laikusokra hallgatni félrevezető és veszélyes cselekedet.

Az összeesküvés elméletek híveinek szintén a szakemberek tanácsai ajánlhatók.
Túl gyorsan történt-e a vakcina engedélyezése?    
A vakcina kutatása nem a nulláról indult, hanem felhasználták a hasonló kórokozók ellen fejlesztett vakcinák bizonyított eredményeit. Másrészt, mivel a COVID az egész világ életét feldúlta, a gazdag államok sokkal nagyobb erőforrásokat fordítottak a kutatásra, mint "békeidőben";  mondhatni, a munkacsoportok éjt nappallá téve, megfeszített ütemben keresték a megoldást és az engedélyezést.
Van-e mellékhatása az oltásnak?
Korai (néhány órán, vagy napon belüli), enyhe mellékhatása szinte mindig van, ami tulajdonképpen jó jel. Ez az oltás helyének enyhe-, órákig, esetleg napokig tartó fájdalmát jelenti, ami magától, vagy jegelésre elmúlik. Átmeneti, jelentéktelen láz, fejfájás, gyengeség, izomfájdalmak, vagy allergiás bőrreakciók szintén lehetségesek.

Komolyabb, életet veszélyeztető, azonnali ellátást igénylő mellékhatás is előfordulhat, de nagyon ritkán. Eddig százezer oltásra számolva egy alkalommal fordult elő súlyos, azonnali mellékhatás.  A biztonság érdekében az oltás után tizenöt perces megfigyelés szükséges.

Oltás után három hónapig nem ajánlatos terhességet vállalni.

A mellékhatás lehetőségét úgy kell tekinteni, mint egy szabályszerű sétát a járdán.  Ott is előfordulhat súlyos, vagy halálos baleset, de ez a veszély senkit sem tart otthon.

Az élet maga folyamatos veszélyekkel jár, de józan meggondolásból a kevesebb veszéllyel járó magatartást választjuk. Az oltás kockázata sok-sok nagyságrenddel kisebb veszélyekkel jár, mint a hiánya, különösen a normális, megszokott társadalmi élet szempontjából.

Közetünkben, eddig 1080 személy kapta meg az oltást, egyetlen esetben sem következett be érdem mellékhatás. (2021.08.26-i adat)
Mi történik, ha az oltást nem kapom meg?
Az oltás nem kötelező, de vonzatait a felnőtt, önmagával és környezetével szemben felelős embernek tudomásul kell vennie.

A világ nagyobbik részén az egészségügyet a társadalom szolidaritásával (keresőképes fizet a keresőképtelenért, gazdag a szegényért) összeadott, úgynevezett szolidaritási alappal működtetik. Jelen esetben a COVID-helyzet nemcsak az egyes országokat, hanem az egész emberiséget kockázat-közösségbe kényszerítette. Aki megtagadja az oltást, az a kockázatközösség küzdelmét nehezíti, kibúvót keres a közös kockázat vállalása alól, veszélyezteti a  szolidaritási alapot, őt potyautasnak,  kockázat-közösség felelőtlen tagjának lehet tekinteni.

Emberi számítás szerint ez a vírus velünk marad, nem lehet kiirtani, sőt veszélyesebb mutánsai is megjelenhetnek, tehát tartós védekezésre kell berendezkedni. Vakcina, vagy korlátozások nélkül a szövődményes COVID-betegek ellátása lefoglalná
a teljes egészségügyi rendszert, és csak idő kérdése lenne, hogy mikor omlana össze. Később, fokozatosan, de felbecsülhetetlen élet- és gazdasági áldozatok árán kiválasztódna egy fertőzésnek ellenálló közösség, – vakcinával ez a nem kívánatos helyzet elkerülhető.

Mostanáig a vakcinára várva élt bennünk a remény, s íme, az emberiség óriási erőforrásainak mozgósítása, végre meghozta a megoldást
. Az oltás ellen fanyalgók vagy a rémhírterjesztők, most már inkább az üdvrivalgást kellene válasszák.

Sajnos, de nagy valószínűséggel állítható, hogy
a COVID-osztályok utánpótlása, zömében az oltást elutasítók közül fog kikerülni.